Cukier jest słodkim urozmaiceniem kawy, herbaty, kakao. Stosujemy go również do wszelkich ciast i deserów. Jest niczym słodka chwila zapomnienia. Czy wiesz jednak, że Twoja kawa może być jeszcze bardziej aromatyczna i to w prosty sposób?

Wystarczy, że zastąpisz tradycyjny cukier aromatycznym cukrem smakowym, w którym pełno pachnących, smacznych dodatków! To także świetny patent na wzbogacenie każdego wypieku i dodanie mu niepowtarzalnego aromatu! Najlepszą wiadomością jest to, że takie cukry można zrobić samodzielnie!

Do czego przyda się aromatyzowany cukier?

Wiele osób nie wyobraża sobie jesienno-zimowej kuchni bez aromatycznych, rozgrzewających cukrów, które roztaczają błogą woń kardamonu, cynamonu lub słodkiej wanilii. Z nimi cudownie smakuje każda kawa, herbata, bawarka. Aromatyzowane cukry są także doskonałe do ciast, babeczek i pralinek. To synergia cudownej słodyczy cukru i wspaniałego aromatu odpowiednio dobranych przypraw. Domowe smakowe cukry nie zawierają w sobie żadnych wzmacniaczy smaku, barwników, konserwantów. Zapakowane w ozdobne słoiczki są ozdobą każdego stołu! Poniżej znajdziesz 3 doskonałe przepisy na pachnące przyprawami cukry!

Cukier waniliowy

  • 1,5 -2 laski wanilii,
  • 1/2 – 1 szklanka cukru kryształ.

Czy wiesz, że cukier waniliowy możesz bardzo szybko przygotować samodzielnie? To duża oszczędność, w porównaniu z gotowym, sklepowym cukrem. Główną rolę odgrywa tu dobrej jakości wanilia, o mocnym, wyrazistym aromacie. Stworzenie cukru jest bardzo łatwe: z laski wanilii wystarczy wydrążyć ziarenka, a następnie po prostu połączyć je z cukrem! Warto przemieszać mieszankę, aby cały cukier równomiernie przeszedł aromatem wanilii.

Dla intensywniejszego aromatu można dodatkowo posiekać również laskę wanilii i także dosypać ją do cukru. Gotowy cukier waniliowy najlepiej przesypać do szczelnego, szklanego pojemniczka i przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

Rozgrzewający cukier korzenny

  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 goździk,
  • 1/2-1 szklanka cukru kryształ.

Ten aromatyczny, rozgrzewający cukier to idealna opcja na zimę, ale smakuje cudownie o każdej porze roku! Jest bardzo łatwy w wykonaniu: wystarczy wsypać szklanego pojemniczka cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz goździk. Słoiczek warto wstrząsnąć, aby składniki połączyły się ze sobą. Na koniec włożyć do niego dodatkowo laskę cynamonu.

Cukier kardamonowy

  • 1/2 laski waniliowej (może być bez pestek),
  • 4-5 ziarenek kardamonu,
  • 1/2 -1 szklanka cukru kryształ.

Idealny dla miłośników aromatycznej kawy! Jest łatwy w wykonaniu, a cały sekret bujnego aromatu kryje się w ziarenkach kardamonu, które przed zmieszaniem z cukrem należy nakłuć, robiąc dziurkę, aby ujawnił się cały ich aromat. Cukier oraz ziarenka należy zamknąć w szczelnym słoiczku i wstrząsnąć. Na koniec dodać do mieszanki kawałek laski waniliowej. Pyszny cukier kardamonowy gotowy!

Cukier dość szybko przechodzi aromatem przypraw: można go używać już po tygodniu, ale warto poczekać około 4 tygodni – wówczas nabiera on naprawdę intensywnego aromatu!  W miarę zużycia cukru wystarczy dosypać do cukiernicy nowego: będzie pachniał dopóki umieszczone w nim przyprawy nie zwietrzeją. Smacznego!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *