
Cukier jest słodkim urozmaiceniem kawy, herbaty, kakao. Stosujemy go również do wszelkich ciast i deserów. Jest niczym słodka chwila zapomnienia. Czy wiesz jednak, że Twoja kawa może być jeszcze bardziej aromatyczna i to w prosty sposób?
Wystarczy, że zastąpisz tradycyjny cukier aromatycznym cukrem smakowym, w którym pełno pachnących, smacznych dodatków! To także świetny patent na wzbogacenie każdego wypieku i dodanie mu niepowtarzalnego aromatu! Najlepszą wiadomością jest to, że takie cukry można zrobić samodzielnie!
Do czego przyda się aromatyzowany cukier?
Wiele osób nie wyobraża sobie jesienno-zimowej kuchni bez aromatycznych, rozgrzewających cukrów, które roztaczają błogą woń kardamonu, cynamonu lub słodkiej wanilii. Z nimi cudownie smakuje każda kawa, herbata, bawarka. Aromatyzowane cukry są także doskonałe do ciast, babeczek i pralinek. To synergia cudownej słodyczy cukru i wspaniałego aromatu odpowiednio dobranych przypraw. Domowe smakowe cukry nie zawierają w sobie żadnych wzmacniaczy smaku, barwników, konserwantów. Zapakowane w ozdobne słoiczki są ozdobą każdego stołu! Poniżej znajdziesz 3 doskonałe przepisy na pachnące przyprawami cukry!
Cukier waniliowy
- 1,5 -2 laski wanilii,
- 1/2 – 1 szklanka cukru kryształ.
Czy wiesz, że cukier waniliowy możesz bardzo szybko przygotować samodzielnie? To duża oszczędność, w porównaniu z gotowym, sklepowym cukrem. Główną rolę odgrywa tu dobrej jakości wanilia, o mocnym, wyrazistym aromacie. Stworzenie cukru jest bardzo łatwe: z laski wanilii wystarczy wydrążyć ziarenka, a następnie po prostu połączyć je z cukrem! Warto przemieszać mieszankę, aby cały cukier równomiernie przeszedł aromatem wanilii.
Dla intensywniejszego aromatu można dodatkowo posiekać również laskę wanilii i także dosypać ją do cukru. Gotowy cukier waniliowy najlepiej przesypać do szczelnego, szklanego pojemniczka i przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.
Rozgrzewający cukier korzenny
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu,
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 laska cynamonu,
- 1 goździk,
- 1/2-1 szklanka cukru kryształ.
Ten aromatyczny, rozgrzewający cukier to idealna opcja na zimę, ale smakuje cudownie o każdej porze roku! Jest bardzo łatwy w wykonaniu: wystarczy wsypać szklanego pojemniczka cukier, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową oraz goździk. Słoiczek warto wstrząsnąć, aby składniki połączyły się ze sobą. Na koniec włożyć do niego dodatkowo laskę cynamonu.
Cukier kardamonowy
- 1/2 laski waniliowej (może być bez pestek),
- 4-5 ziarenek kardamonu,
- 1/2 -1 szklanka cukru kryształ.
Idealny dla miłośników aromatycznej kawy! Jest łatwy w wykonaniu, a cały sekret bujnego aromatu kryje się w ziarenkach kardamonu, które przed zmieszaniem z cukrem należy nakłuć, robiąc dziurkę, aby ujawnił się cały ich aromat. Cukier oraz ziarenka należy zamknąć w szczelnym słoiczku i wstrząsnąć. Na koniec dodać do mieszanki kawałek laski waniliowej. Pyszny cukier kardamonowy gotowy!
Cukier dość szybko przechodzi aromatem przypraw: można go używać już po tygodniu, ale warto poczekać około 4 tygodni – wówczas nabiera on naprawdę intensywnego aromatu! W miarę zużycia cukru wystarczy dosypać do cukiernicy nowego: będzie pachniał dopóki umieszczone w nim przyprawy nie zwietrzeją. Smacznego!