Pod egzotycznie brzmiącą nazwą merluza en salsa verde kryje się jedno z ulubionych dań kuchni hiszpańskiej – morszczuk w zielonym sosie na bazie oliwy, czosnku, natki pietruszki i białego wina. Popularne na Półwyspie Iberyjskim danie zachwyca harmonią smaków oraz soczystością ryby.
Ryby to składnik, który świetnie odnajduje się w potrawach z całego świata, niezależnie od szerokości geograficznej. Każda kuchnia ma swoje unikalne sposoby na ich przygotowanie – od marynowania, przez smażenie, po pieczenie – jednak kluczem do sukcesu zawsze pozostaje jakość i świeżość produktów. Na co zwrócić uwagę, wybierając ryby i przygotowując je w domu?
– Błyszczące łuski, przejrzyste oczy, intensywnie czerwone skrzela i łagodny, morski zapach to gwarancja świeżości ryb sprzedawanych w całości. Te już poporcjowane powinny być natomiast sprężyste, lekko wilgotne i zachowywać naturalny kolor, bez przebarwień. W wybranych POLOmarketach różne gatunki świeżych ryb na lodzie są dostępne w każdy czwartek i piątek. W zależności od aktualnej oferty danego sklepu można tam znaleźć m.in. filety z czarnego dorsza, morszczuka, sandacza, łososia w dzwonkach, płaty ze śledzia czy pstrąga patroszonego – mówi Mateusz Krojenka, uczestnik programu MasterChef i ekspert największej polskiej sieci supermarketów POLOmarket. – Podczas przyrządzania tego rodzaju mięsa ważna jest precyzja – krótka obróbka termiczna zapewnia jego soczystość. Istotny jest również odpowiedni dobór przypraw. Cytrusy, zioła i odrobina masła to sprawdzone rozwiązania, które podkreślają subtelny smak, nie przytłaczając go. Warto jednak poeksperymentować i zainspirować się kuchniami świata – zarówno w doborze dodatków, jak i technik przyrządzania, by odkryć znane i lubiane ryby na nowo – dodaje ekspert.
Merluza en salsa verde
Składniki:
- 4 filety z morszczuka (ok. 600 g)
- 1 mała cebula (drobno posiekana)
- 4 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki pszennej Marysia
- 1 pęczek natki pietruszki (drobno posiekanej)
- 250 ml bulionu rybnego lub warzywnego
- sól i świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę, aż stanie się złocista. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę, uważając, żeby się nie przypalił. Następnie wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj i stopniowo wlewaj wino cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj bulion, natkę pietruszki, sól oraz pieprz, po czym gotuj sos na małym ogniu przez kilka minut. Filety z morszczuka dopraw solą i pieprzem, a następnie ułóż w sosie na patelni. Przykryj i duś na małym ogniu przez około 10 minut, aż ryba będzie gotowa. Serwuj na ciepło z chrupiącą bagietką lub ziemniakami.
materiał prasowy