fot. mat.pras.

Rola kaszy w menu dzieci i dorosłych jest bardzo istotna. To składnik, który stwarza szerokie pole dla wyobraźni kucharza, świetnie smakuje na słodko lub słono, a przede wszystkim dostarcza cennych składników odżywczych. Do wyboru są takie klasyki jak kasza jęczmienna czy gryczana, jak również bardziej egzotyczne typu kuskus. Możemy podzielić je na glutenowe i bezglutenowe oraz przyrządzić na setki sposobów!

Kasza w menu rodzinnym – czy warto?

Odżywianie rodziny to spore wyzwanie – zwłaszcza jeśli jej członkowie są w różnym wieku i mają odmienne gusta kulinarne. Na szczęście są sposoby na to, aby wszyscy zachwycili się przyrządzonym daniem, jakim jest kasza. W wersji wytrawnej lub na słodko – do codziennego menu można włączyć ją na wiele sposobów. A mając na uwadze jej wartości odżywcze, na pewno warto!

Z glutenem czy bez?

Najważniejszy podział kasz zakłada rozróżnienie tych, które mają w składzie gluten, od tych, które są go pozbawione. W tej drugiej grupie są m.in. kasza gryczana, jaglana, komosa ryżowa, kasza owsiana. Nadają się one dla wszystkich, również dla osób, które cierpią z powodu alergii pokarmowych i celiakii. Jeżeli nikt w rodzinie nie ma stwierdzonej nietolerancji glutenu, to możesz wybrać z jeszcze szerszego wachlarza produktów, czyli kaszę bulgur, kuskus, manną, jęczmienną oraz orkiszową.

Jakie dodatki?

Większość kasz można serwować nie tylko jako dodatek do dania głównego, ale też w formie deseru czy bazy dla całej potrawy. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję będzie miał ten składnik po ugotowaniu oraz z jakimi warzywami czy owocami go zaserwujesz. Popularnymi dodatkami są: wanilia, bakalie, orzechy oraz liofilizowane buraki, jabłka, maliny oraz czarne porzeczki. Są one dostępne w małych, poręcznych saszetkach i produkowane przez Helpa. To w 100% naturalne składniki, które:

  • zawsze są świeże,
  • nadają się do przyrządzania kasz na obiad lub podwieczorek – do potraw wytrawnych i słodkich,
  • są w pełni naturalne, pozbawione barwników i chemicznych ulepszaczy,
  • poprawiają smak potraw, ich walory wizualne oraz odżywcze.

Dodatki do kasz mogą wybrać same dzieci. Wtedy masz pewność, że również one zainteresują się pięknie wyglądającym daniem i ze smakiem go spróbują.

Kasze solo lub w mieszankach

Na rynku dostępne są klasyczne kasze, jak również ich mieszanki. Ciekawe propozycje ma polska marka Helpa (https://www.helpa.pl/), która oferuje produkty takie jak 5 zbóż czy połączenie komosy ryżowej z prosem lub kaszy jaglanej z owsem. Dzięki takim kombinacjom uda się stworzyć pełnowartościowy posiłek, który dostarczy zdrowego tłuszczu, węglowodanów, błonnika, białka oraz witamin i minerałów.

Ciekawą opcją jest możliwość korzystania z kaszy, aby przyrządzić dania o konsystencji stałej, np. naleśniki, babeczki czy ciasta. To cenna informacja dla rodziców, którzy chcą korzystać z metody BLW, a więc zachęcać dziecko, aby już od samego początku jadło samo. Włączanie go do wspólnego gotowania, a potem jedzenia na pewno przyniesie doskonałe rezultaty. Wybierz dobrej jakości składniki i do dzieła!

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *