Zupa z marchwi i pomarańczy

fot . Kinga Paruzel

Przepis z książki autorstwa finalistki programu Master Chef, Kingi Paruzel „Nie… zwykła kuchnia”, wyd. Burda Książki.

Składniki:

  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 5 marchewek
  • 2 pomarańcze
  • 2 szalotki
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • świeża pietruszka
  • sól i pieprz

Sposób przyrządzenia: marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szalotkę obierz i pokrój w kostkę, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzane dno garnka wlej olej, dodaj marchewkę i całość smaż 2 minuty. Do garnka dodaj imbir, szalotkę oraz skórkę z 1 pomarańczy. Całość mieszaj 1 minutę. Wszystko zalej bulionem warzywnym i gotuj około 15 minut. Kiedy marchewka będzie miękka, całość zblenduj. Dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy, dopraw solą, pieprzem, posyp natką pietruszki.

Inne przepisy znajdziecie w ONLY YOU nr 3/2014:

ONLY YOU nr 3.2014

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.