Zupa portugalska z ryżem parboiled

zupa porugalska z ryżem Britta

Fot. Materiały prasowe/„Sawex Sp. z o.o.” Foods Sp. k.

 

Zupa portugalska z ryżem parboiled to sposób na szybki, smaczny i pożywny obiad. Wystarczy kilka składników, by uzyskać pyszne, sycące danie.

Składniki:

• torebka ryżu parboiled marki Britta
• 2 i 1/2 litra wywaru z kurczaka
• cebula
• starta skórka z cytryny
• świeża mięta
• pół kilo ziemniaków
• oliwa z oliwek
• pierś z kurczaka

Wykonanie:

Cebulę obieramy, dzielimy na ćwiartki i kroimy w cienkie plasterki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Do dużego garnka wlewamy wywar z kurczaka, dodajemy cebulę, łyżeczkę startej skórki z cytryny, gałązkę świeżej mięty, ziemniaki i łyżkę oliwy z oliwek. Na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, wkładamy całą pierś z kurczaka i gotujemy 25 minut, aż mięso się ugotuje. Wyjmujemy kurczaka i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w cienkie płatki. Miętę usuwamy. Kiedy kurczak stygnie, do płynu w garnku wrzucamy ryż i gotujemy na maleńkim ogniu, aż będzie miękki – 25 do 30 minut. Do zupy wkładamy pokrojonego kurczaka, wlewamy 2 łyżki soku z cytryny, podgrzewamy i doprawiamy solą. Zupę posypujemy siekaną świeżą miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.