Zupa pomidorowa po francusku, po angielsku, po turecku

Pomidorowa

Fot: Shutterstock

Pomidorowa to zupa uniwersalna. Lubią ją dzieci i dorośli. I choć jej głównym składnikiem są pomidory, zupę możesz modyfikować. Oto trzy przepisy na zupę pomidorową: po francusku, po angielsku i po turecku.

Pomidorowa po francusku

To lekka zupa, którą Francuzi jedzą najczęściej na lunch, często z lekką sałatką lub kanapką. Jej nieodzownym dodatkiem jest crème fraiche, francuska, lekko kwaśna śmietana.

Do jej zrobienia (na 8 porcji) potrzebujesz:

– 2 kg świeżych, obranych, oczyszczonych i drobno posiekanych pomidorów

– 1 litr wody

– 1 drobno posiekany ząbek czosnku

– 1 drobno posiekaną cebulę

– ¼ łyżeczki suszonego tymianku

– 1 łyżkę oliwy z oliwek

– ½ łyżeczki cukru brązowego

– 1 szczyptę gałki muszkatołowej

– 1 szczyptę papryki w proszku

– 1 żółtko

– 2 łyżki creme fraiche (lub zwykłej 36-proc. śmietany)

– sól i pieprz do smaku

– ¼ szklanki świeżego parmezanu lub świeżo posiekane liście bazylii

Jak ugotować pomidorową po francusku

Do dużego garnka z wodą dodaj wszystkie składniki poza parmezanem, listkami bazylii, żółtkiem i crème fraiche. Postaw na gaz i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do małego, gotuj przez 40 minut. Z garnka wyjmij listek laurowy, ponownie zwiększ gaz do dużego i jeszcze raz doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 1-2 minuty, potem zdejmij z gazu. Za pomocą blendera zmiksuj dokładnie wszystkie składniki. Zupę ponownie wstaw na mały gaz i podgrzewaj przez 4-5 minut. Przed samym podaniem ubij żółtko z creme fraiche. Płynną masę wlej do podgrzewanej zupy. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty aż całość mocno się zagęści. Gotową zupę przelej do talerzy lub miseczek, każdą porcję udekoruj parmezanem lub liśćmi bazylii.

Pomidorowa

Fot: Flickr/Lara604

Pomidorowa po angielsku

Jest bardziej gęsta niż tradycyjna pomidorowa, wykończona ukochanym przez Brytyjczyków serem Stilton.

Do jej zrobienia (na 6 porcji) potrzebujesz:

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– 6 ząbków czosnku

– 1 czerwoną cebulę

– 1 dużą marchewkę

– 1 dużą czerwoną paprykę

– 10 pieczarek

– 1 łyżkę pieprzu

– 1 łyżkę ziaren gorczycy

– 1 łyżkę suszonego tymianku

– 1 łyżkę suszonego oregano

– 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

– 500 gramów czerwonej fasoli (może być z puszki)

– 2 ½ szklanki bulionu warzywnego

– 1 ½ kg pokrojonych pomidorów (mogą być z puszki)

– 5 szklanek wody

– 350 gramów sera Blue Stilton

– 1/3 szklanki gęstej śmietany

– szczypta soli

Jak ugotować pomidorową po angielsku

Dno dużego garnka posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Drobno posiekaj czosnek, cebulę, marchewkę – wszystko wrzuć do garnka. Dodaj posiekane pieczarki, sól i zioła, wszystko polej oliwą. Przykryj garnek, gotuj wszystko przez ok. 15 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Mieszaj od czasu do czasu. Odsącz nadmiar płynu i dodaj fasolę. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, wlej bulion. Otwórz puszki z pomidorami i je odsącz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj wodę i ponownie wszystko wymieszaj. Całość doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz gaz i przykryj garnek. Gotuj zupę przez ok. 1 godzinę, okazjonalnie mieszając. Po upływie tego czasu, gotującą się zupę zmiksuj ręcznym blenderem na jednolitą masę. Usuń skórkę z sera, Stilton pokrój na małą kostkę i dodaj do garnka. Gotuj na małym gazie przez ok. 20 minut, upewniając się, że cały ser się rozpuścił. Garnek odstaw z gazu, dodaj śmietanę. Zupa doskonale smakuje zaraz po ugotowaniu, ale swój pełny potencjał osiąga dopiero następnego dnia. Postaw ją w chłodnym, przewiewnym miejscu. Podaj udekorowaną dodatkowymi kawałkami sera i drobno posiekaną zieloną cebulką.

Pomidorowa

Fot: flickr/stu_spivack

Pomidorowa po turecku

W Turcji pomidorową doprawia się najpopularniejszym dodatkiem w ich kuchni – jogurtem. I podaje się na zimno.

Do jej zrobienia (na 4 porcje) potrzebujesz: – 3 szklanki przecieru pomidorowego lub zmiksowanych na jednolitą masę świeżych pomidorów

– 2 szklanki bulionu warzywnego lub wody, jeśli chcesz, aby zupa była lżejsza

– 1 łyżkę oliwy z oliwek

– 2 łyżki soku z cytryny

– 2 łyżki białego octu winnego

– 2 łyżki curry w proszku

– szczyptę soli

– 1 szklankę lekko ubitego jogurtu naturalnego

– drobno posiekaną zieloną pietruszkę do przybrania

Jak ugotować pomidorową po turecku

Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów, upewnij się, że są idealnie zmiksowane. Wyłów ewentualne ziarna. Dodaj oliwę, wodę/ bulion, sok z cytryny, ocet, curry i sól. Całość ponownie zmiksuj, wlej jogurt i jeszcze raz zamieszaj. Zupę włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Kiedy będzie gotowa do podania, przelej ją do miseczek i udekoruj drobno posiekaną pietruszką.

pomidorowa

fot: Flickr/regan76

Przeczytaj także

Dodaj komentarz