Zupa krem z pomidorów z makaronem i kleksem jogurtu

zupa pomidorowa

Kremowa zupa pomidorowa ozdobiona jogurtowym kleksem. Fot. Mama i ja

Kto z nas nie kojarzy dzieciństwa z klasyczną, pomidorową zupę mamy. Te zdrowe, pożywne i smaczne danie możemy zaserwować również naszym maluchom. Krem przygotowany ze świeżych pomidorów z dodatkiem ziół i jogurtu z pewnością spotka się z aprobatą najmłodszych.

 

Składniki (3-4 porcje):

1 średnia czerwona cebula

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 szklanka wody Mama i ja (lub według uznania)

2 liście laurowe

4 ziela angielskie

sól, pieprz

Dodatki:

makaron (najlepiej razowy)

jogurt grecki

ulubione świeże zioła, np. bazylia, koperek, natka pietruszki, tymianek

Wykonanie:

1. Pomidory należy dokładnie sparzyć wrzątkiem, następnie obieramy je ze skórki i kroimy w ósemki.

2. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.

3. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Następnie dodajemy cebulę i podsmażamy ją 2–3 minuty często mieszając. Potem dosypujemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie oraz czosnek. Całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.

4. Wyjmujemy ze środka liście laurowe oraz ziele angielskie, a pozostałą część dokładnie blendujemy, dolewając stopniowo wodę Mama i ja – do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji.

5. Doprawiamy do smaku.

6. Zupę podajemy z makaronem, odrobiną jogurtu i ziołami. Świeże zioła podajemy dopiero na talerzu lub po wyłączeniu ognia.

7. Krem z pomidorów można podawać również jako chłodnik. Wówczas zioła miksujemy wraz z warzywami, a otrzymaną zupę chłodzimy i przekładamy do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.