Sangria to coś więcej niż słodki napój serwowany na hiszpańskich plażach. Ma swoją zimową, bardzo aromatyczną odsłonę.
Tradycyjna sangria wyglądem przypomina czerwone wino, smakiem – słodki winny napój z piwnic naszych babć. Wersja zimowa jest mocniejsza, bardziej aromatyczna i rozgrzewająca. To idealny napój na chłodne wieczory. Możesz podać ją gościom w świąteczny wieczór, albo po prostu delektować się nią w zimowe wieczory w domu.
Składniki (na 6-8 porcji):
– 1 butelka owocowego wina białego
– 3 szklanki cydru jabłkowego
– ¾ szklanki rumu
– 3 obrane, pokrojone w plastry jabłka
– 3 (ok. 4 cm) kawałki skórki od pomarańczy
– 4 pałki cynamonu
– 2 łyżeczki goździków
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– 2 butelki piwa imbirowego
Jak zrobić zimową sangrię:
Wszystkie składniki (poza piwem imbirowym) połącz w dużym dzbanku i dobrze wymieszaj. Nakryj dzbanek szczelnie folią spożywczą i włóż do lodówki na 4-24 godzin (im dłużej, tym bardziej intensywny będzie smak). Po upływie tego czasu wyjmij dzbanek i przelej zawartość przez sitko o maksymalnie drobnych oczkach. Zatrzymane na sitku jabłka możesz wrzucić z powrotem do przecedzonego płynu, resztę wyrzuć. Powstały napój rozlej do szklanek, mniej więcej do połowy. Dopełnij szklanki piwem imbirowym i podawaj!