Zdrowie: zapomnij o dietach cud

Wraz z coraz lepszą pogodą przypominamy sobie o zbliżającym się sezonie bikini. Sięgamy po „cudowne” diety, których efekt ma być szybki i zachwycający. Konsekwencje? Nie zdajemy sobie z nich sprawy. Jakich błędów unikać i jak w zdrowy sposób schudnąć dwa kilogramy tygodniowo?

5 punktów, o których należy pamiętać podczas odchudzania – radzi Katarzyna Uścińska, specjalista ds. żywienia z warszawskiej Kliniki Demeter.

  1. Diety selektywne – takie jak Dukana, Atkinsa, paleo – wykluczają część pokarmów i akcentują inne, dlatego nie są właściwie zbilansowane i nie są wskazane dla zdrowej osoby. Sytuacja wygląda nieco inaczej w przypadku chorób lub alergii. Wówczas szkodliwe produkty zastępuje się innymi.
  2. Źle dobrana kuracja odchudzająca szkodzi zdrowiu fizycznemu i psychicznemu – możemy popaść w stany depresyjne i obniżyć odporność organizmy na choroby.
  3. Jedzenie jednego rodzaju produktów, np. tylko warzyw, przekłada się na chwilowy efekt. Pozbywamy się nie tkanki tłuszczowej, a wody. Potem jednak kilogramy szybko wracają, a organizm zostaje nadwyrężony.
  4. Panuje przekonanie, że pieczywa i makarony tuczą, dlatego powinno się z nich zrezygnować. To poważny błąd, ponieważ produkty mączne są źródłem cennych składników, między innymi witaminy B.
  5. Zdrowy człowiek powinien jeść:
  • Pięć dań dziennie – bogatych we wszystkie składniki odżywcze (białka, tłuszcze, węglowodany). Dania powinny być smaczne, a porcje stosunkowo małe. Powinniśmy się najeść, a nie objeść.
  • Śniadanie powinno stanowić główny, najbardziej obfity posiłek.
  • Kolację należy zjeść najpóźniej dwie godziny przed snem. Powinna ona bazować na białku (mięso, ryby, nabiał), ponieważ białko nie stymuluje wydzielania insuliny, tylko hormon wzrostu, który pomaga spalać tkankę tłuszczową.
  • Pić odpowiednią ilość wody (ok. 1,5 – 2 l na dobę), najlepiej niegazowanej, średnio zmineralizowanej. Wodę należy pić powoli i systematycznie, w rozłożeniu na całą dobę.
  • Ograniczać ilość soli w pożywieniu.
  • Dbać o dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości tłuszczów nienasyconych, które znajdziemy w rybach morskich, oliwie, oleju rzepakowym czy orzechach.
  • Zamienić cukier rafinowany na cukier z brzozy, czyli ksylitol, który ma niższy indeks glikemiczny i zmniejsza apetyt na słodycze.
  • Gotowe produkty, nawet te dietetyczne, zastąpić naturalnymi, domowymi produktami – np. zamiast jogurtu owocowego wybrać naturalny i wkroić do niego świeże lub suszone owoce, zamiast gotowych wędlin samemu upiec chude mięso, przyprawione świeżymi lub suszonymi ziołami.
  • Spośród produktów mącznych (chleb, makarony itp.) wybierać te z pełnego ziarna, czyli z mąki z pełnego przemiału.
  • Unikać produktów smażonych, ciężkich sosów, majonezu (można go zastąpić jogurtem).

 

Dwa kilogramy w tydzień

Jeśli o utracie wagi myślimy naprawdę poważnie, należy skorzystać z fachowej pomocy dietetyka. Specjalista pomoże ustalić dietę w oparciu o nasze indywidualne cechyi upodobania. – Ważymy pacjenta i przeprowadzamy z nim dokładny wywiad. Pytamy o jego choroby, aktywność fizyczną, gusty żywieniowe, nawyki, a nawet ile ma czasu na przygotowywanie posiłków. Dopiero dzięki takiej wiedzy możemy zaplanować dietę, która będzie dla niego właściwa – wyjaśnia Katarzyna Uścińska. Posiłki są dobierane na podstawie kaloryczności niezbędnej do podstawowej przemiany materii. Organizm dostaje minimalny zastrzyk energii, a pozostałą część czerpie z nadmiaru tkanki tłuszczowej.

Ile można schudnąć podczas diety kontrolowanej przez dietetyka? – Dwa kilogramy w tygodniu są jak najbardziej możliwe i, co najważniejsze, zdrowe. Miesiąc zbilansowanej diety w połączeniu z aktywnością fizyczną pozwoli nam stracić osiem kilogramów.

 

Mat.pras. Klinika Demeter

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.