Zdrowe spaghetti z dyni

Zdrowe spaghetti z dyni

Fot Antich/kitchen

Niskokaloryczne, smaczne i zdrowe. Polecamy spaghetti z dyni.

Bohaterem dania jest dynia makaronowa. Ma lekko owalny kształt, delikatnie żółtą skórę i miąższ o zapachu melona. Po upieczeniu, miąższ dzieli się na wiele drobnych włókien, które można wykorzystać jak klasyczny makaron.

Składniki:

– 1 szklanka oleju
– ¾ szklanki bułki tartej
– ¼ szklanki świeżo startego sera parmezan
– 2 piersi z kurczaka bez kości, przecięte wzdłuż na połowy
– ½ szklanki mąki uniwersalnej
– 2 duże, ubite jajka
– 1 ½ szklanki sosu pomidorowego
– 1 szklanka porwanego sera mozzarella
– 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
– 1 (ok. 2 kg) dynia makaronowa
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– koszerna sól i czarny pieprz do smaku

Jak zrobić zdrowe spaghetti z dyni

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj olejem wnętrze formy do pieczenia. Dynię przekrój wzdłuż i oczyść z pestek. Pokrop połówki dyni oliwą z oliwy, posyp szczyptą soli i pieprzu. Połóż połówki dyni (przeciętą stroną w dół) do przygotowanej formy do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz przez 35-45 minut aż będzie miękka. Wyjmij dynię z piekarnika do wystygnięcia. Wyskrob widelcem miąższ, tworząc długie nitki spaghetti. Rozgrzej pozostały olej w garnku na średnim ogniu. W dużej misce połącz bułkę tartą i parmezan. Piersi kurczaka oprósz mąką, zamocz w ubitych jajkach, obsyp mieszanką bułki tartej i parmezanu. Połóż mięso na rozgrzanym oleju, smaż kilka minut, aż będzie złote i chrupiące. Połóż je na ręcznik papierowy. Kiedy wystygnie, pokrój na małe kawałeczki. Ustaw funkcję opiekania w piekarniku. Skrop oliwą duże naczynie do pieczenia. Wsyp makaron z dyni, zalej sosem pomidorowym, na szczycie ułóż kurczaka i posyp go mozzarellą. Naczynie włóż do piekarnika na ok. 2 minuty, aż ser się rozpuści. Danie można posypać świeżą pietruszką.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.