Zdrowe karnawałowe babeczki

Zdrowe karnawałowe babeczki

Fot: flickr

Mają niewiele kalorii jak na słodycze. 1 babeczka to 200 kalorii. Są doskonałą alternatywą dla pączków na Tłusty Czwartek.

Składniki:

Na babeczki: 1 szklanka mleka migdałowego, 1 łyżeczka octu winnego, ¾ szklanki cukru, 1/3 szklanki oleju rzepakowego, 1 szklanka mąki razowej, 1/3 szklanki naturalnego kakao, ¾ łyżeczki sody oczyszczonej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, ¼ łyżeczki soli morskiej.
Na lukier: 2 dojrzałe owoce awokado, ¼ szklanki naturalnego, niesłodzonego kakao, 3 łyżki syropu klonowego, ½ łyżeczki wyciągu z wanilii.

Jak przygotować babeczki

Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Na blachę do pieczenia postaw 12 foremek do babeczek. Do dużego garnka wlej mleko i ocet. Odstaw na kilka minut, tak aby mleko się ścięło. Dodaj cukier, olej i wanilię. Delikatnie wymieszaj. W osobnej misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia. Masę dodaj to garnka z poprzednio połączonymi składnikami. Wymieszaj łyżką lub blenderem aż do uzyskania ciągnącej się konsystencji. Jeśli masa jest za bardzo ubita, możesz dodać odrobinę mleka. Ciasto rozdziel na 12 kawałków i włóż je do foremek. Piecz przez 18-25 minut. W tym samym czasie przygotuj lukier. Miąższ awokado przełóż do robota ręcznego. Dodaj kakao, syrop klonowy, wanilię. Miksuj przez 1-2 minuty, aż uzyskasz jednolitą masę. Nałóż ją równomiernie na wystudzone babeczki. Możesz podawać je od razu lub 30 minut schłodzić w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.