Zdrowa dynia hokkaido

dynia hokkaido

Fot: Shutterstock

Jest mniejsza od tradycyjnej dyni, można piec ją i jeść razem ze skórką. Dynię hokkaido znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością, ale coraz częściej także w tradycyjnych supermarketach. Dlaczego warto ją jeść?

Wszechstronna

Dynia hokkaido jest słodsza w smaku niż jej większa siostra. Ma delikatny miąższ o lekko orzechowym posmaku. Jest absolutnie wszechstronna, odnajduje się w rozmaitych potrawach. Może być przystawką, dodatkiem lub główną gwiazdą dania. Świetnie smakuje w ciastach, daniach mięsnych, w zupach, a nawet w budyniu.

Zdrowa

Dynia hokkaido to wartościowy składnik kuchni. Wiele osób nazywa ją bombą witaminową. Jest pełna witamin i minerałów: wapnia, magnezu, potasu, witamin A,B,C. Pestki dyni są źródłem kukurbicyny, wzmagającej wydzielanie soku żołądkowego, trzustkowego i jelitowego. Hokkaido działa przeciwnowotworowo, przeciwgrzybiczo, antybakteryjnie.

Łatwo ją wyhodować

Dynia hokkaido lubi suchy klimat i żyzną glebę. Powinna rosnąć w wysokiej temperaturze (powyżej 25 stopni) i mieć dobry dostęp do słońca. Najlepszym miesiącem na posadzenie hokkaido jest maj. Jeśli pogoda nie dopisuje, możesz ocieplić dynie ściółką ze słomy. Przed posianiem (lub nawet na jesieni poprzedzającej sadzenie warzyw) możesz zasilić ziemię dużą ilością kompostu. Przed zasianiem nasiona mocz przez całą noc w wodzie, co przyspieszy późniejsze kiełkowanie. Pamiętaj, że do zasadzenia dyni będziesz potrzebować maksymalnie duże donice. Hokkaido ma długie, pnące pędy, które mogą mieć nawet kilka metrów długości. To właśnie dlatego pomiędzy sadzonkami warto zostawić nawet metr odległości. Zasiane nasiona przykryj trzycentymetrową warstwą ziemi. Dojrzałe owoce zbierz przed pierwszymi przymrozkami. Aby sprawdzić, czy dynia jest dojrzała, postukaj ją lekko. Jeśli wyda głuchy dźwięk, jest gotowa do zbioru. Przechowuj zebraną dynię w temperaturze 10-12 stopni. Zachowa świeżość i swój wyjątkowy smak nawet przez 6 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.