Zapiekany budyń z malinami i kruszonką

deser zapiekany budyń

fot. mat. prasowe

Czas na budyń – klasyka, która może nas zaskoczyć. Kruszonka, budyń i maliny. Czy coś jeszcze jest potrzebne do deseru idealnego? Chyba mamy wszystko.

Składniki:

1 opakowanie budyniu instant o smaku waniliowym Delecta

175 ml wrzątku

6 łyżek malin

4 łyżki musli o smaku owoców leśnych Bakalland

3 łyżeczki masła lub oleju kokosowego

Przygotowanie:

Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Przygotowujemy ceramiczne miseczki i smarujemy je masłem. Budyń zalewamy wrzątkiem, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie rozkładamy do kokilek. Na wierzchu układamy maliny. Masło lub olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej, a następnie mieszamy z musli. Tak przygotowaną masą zakrywamy maliny. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie odczekujemy chwilę do wystygnięcia i serwujemy gościom.

Bardzo łatwy i szybki deser – idealne rozwiązanie na niezapowiedziane wizyty, ale i na gorszy dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.