Zapiekane bataty

fot. mat.pras. Hochland

Zapiekane bataty w orientalnej odsłonie, z serem Hochland Burger&Toast, to szybka, sycąca i bardzo efektowna propozycja, która sprawdzi się jako oryginalne śniadanie w wersji vege.

Wyjątkowy ser żółty Hochland Burger&Toast w grubych plastrach, to propozycja dla wszystkich, którzy kochają intensywny smak sera i uwielbiają, gdy tak wspaniale ciągnie się w daniach na gorąco! A gdyby tak zamiast klasycznych burgerów wyczarować zapiekane bataty z warzywami i orientalnymi przyprawami? Na taką kulinarną podróż na pewno każdy z przyjemnością wykupi bilet!

Bataty warto poznać nie tylko w formie frytek. Sprawdzą się także w formie bardzo oryginalnej przekąski. W połączeniu z idealnie ciągnącym się, wyrazistym serem Burger&Toast, tworzy niebanalną kompozycję smaków, którą można cieszyć się o każdej porze – podczas śniadania, w ramach kreatywnego lunchu czy podwieczorku, a także na wiosennych przyjęciach i spotkaniach ze znajomymi.

Zapiekane bataty z warzywami i Serem Burger&Toast

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • 2 duże, podłużne batataty (ok. 1 kg)

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy

  • 4 plastry sera Hochland Burger&Toast

  • 100 g jarmużu

  • 1 czerwona papryka

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka kuminu

  • 1 łyżeczka ostrej papryki

  • Szczypta soli

  • Szczypiorek do podania

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Bataty myjemy i rozkrawamy na pół. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy 1 łyżką oliwy z oliwek, solimy do smaku i pieczemy około 40 minut. Jarmuż rwiemy na mniejsze części, paprykę kroimy w kostkę i razem z ciecierzycą obtaczamy w przyprawach i pozostałej oliwie. Wyjmujemy bataty, każdą połówkę lekko spłaszczamy i układamy na nich po plastrze sera Burger&Toast po czym układamy na połowie blaszki, a na drugiej rozsypujemy ciecierzycę z jarmużem i papryką. Pieczemy 10-15 minut w 200 °C.

Bataty z serem podajemy z ciecierzycą, jarmużem oraz papryką. Opcjonalnie można posypać szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.