Zamiennik jajka

Zamiennik jajka

Fot: Shutterstock

Nie możesz jeść jajek, nie lubisz ich, jesteś weganką? Nie martw się, istnieje ich idealny zamiennik, który świetnie sprawdzi się w Twojej kuchni.

Siemię lniane chociaż wyglądem nie przypomina jajka, idealnie sprawdzi się wszędzie tam, gdzie jajka stanowią funkcję wiążącą: w ciastach, naleśnikach, czy burgerach warzywnych. Jeśli chcesz jednak jeszcze więcej białka, błonnika, wapnia i dwa razy więcej kwasów Omega 3 niż w zwykłych jajkach, zrób „zastępcze jajka” z pomocą nasion chia.

Jak je zrobić?

Do zrobienia „zastępczych jajek” potrzebny będzie blender. Odmierz jedną łyżkę stołową nasion chia. Zmiksuj je dokładnie i przełóż do małej miseczki. Dodaj trzy łyżki wody. Odstaw całość na 10 minut w lodówce. W tym czasie powstanie masa o konsystencji żelatyny, podobna do białka jajek. Ta masa to zamiennik jednego jajka. Jeśli zrobisz jej więcej, możesz przechowywać ją w słoiczku w lodówce.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.