Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką

Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką
fot. mat.pras. Berger/Orchidea Creative Group

Wytrawne pieczarki faszerowane frankfurterkami, serem i papryką są smaczną i atrakcyjną przekąską na przyjęcie. Jak je upiec, by były soczyste?

– 12 pieczarek

– 1 paczka frankfurterek

– 50 g żółtego sera

– ¼ czerwonej papryki

– 1 średnia cebula

– świeży tymianek

– olej do smażenia

Wykonanie:

Pieczarki umyć, oczyścić, usunąć nóżki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Frankfurterki pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zeszklić cebulkę. Podsmażyć kiełbaski, to samo zrobić z pokrojoną papryką. Kapelusze pieczarek wypełnić kolejno: cienką warstwą startego żółtego sera, cebulką, kiełbaską, papryką. Oprószyć świeżym tymiankiem, posypać startym serem. Kapelusze ozdobić plasterkami frankfurterek i umieścić w formie na muffiny. Pieczarki pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st.C do momentu aż ser się roztopi, a pieczarki zmniejszą się – dusząc we własnym sosie.

Rada: Na czas pieczenia warto umieścić w piekarniku naczynie żaroodporne z wodą dla zapewnienia odpowiedniej wilgotności.

mat.pras. marki Berger

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.