Wytrawne babeczki

babeczki wytrawne

fot. materiały prasowe

Dla tych co mają dość słodyczy. Wytrawne babeczki, w których zamiast czekolady i cukru znalazły się kiełbaski i kozi ser. Warto spróbować!

Składniki na wytrawne babeczki:

– 3 pieczarki

– 3 kiełbaski Ślązaczki marki Berger

– 50 g sera koziego

– 1 duża czerwona cebula

– 2 jajka

– natka pietruszki

– sól i pieprz do smaku

– 250 g mąki razowej

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 5 łyżek jogurtu naturalnego

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

– 150 ml oliwy z oliwek

Wykonanie:

Kiełbaski Ślązaczki, pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na patelni, odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać pokruszony ser kozi i drobno posiekaną natkę pietruszki. Masę przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Mąkę przesiać do miski, potem dodać proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jaja zmieszać z jogurtem naturalnym oraz oliwą. Mokre składniki połączyć z suchymi, dodając wcześniej przygotowaną masę. Następnie ciasto delikatnie wymieszać.

Foremki muffinkowe napełnić ciastem i wstawić do piekarnika. Piec około 25 min w temperaturze 180°C.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.