Wrapy z sałaty

Wrapy z sałaty

Fot: Pixabay

Kto powiedział, że wrapy muszą być podawane w pszennej tortilli? Te w sałacie mają zaledwie 250 kalorii, 24 gramy białka i dwa gramy błonnika.

To letnia przekąska, propozycja na lekki, sycący lunch. Tym razem ostre mięso zawiń w liście sałaty i podaj z ostrym sosem paprykowym do maczania. Wyjątkowy smak gwarantowany!

Składniki (na 4 porcje):

– 2 oczyszczone, drobno posiekane czerwone papryki
– 1 łyżka oleju słonecznikowego
– 3 drobno posiekane ząbki czosnku
– ¾ kg mielonego mięsa z indyka
– 2 łyżki sosu rybnego
– 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
– 3 łyżki soku z cytryny
– ½ łyżeczki cukru
– 4 duże liście sałaty

Jak zrobić wrapy z sałaty

Rozgrzej olej słonecznikowy w garnku na małym ogniu. Wrzuć paprykę, przysmażaj przez 3-4 minuty. Dodaj czosnek, przysmaż kolejne 30 sekund. Dodaj mięso mielone i sos rybny – wymieszaj. Całość smaż kolejne 5 minut. Dodaj kolendrę i sok z cytryny, wszystko jeszcze raz wymieszaj. Mieszankę połóż na liściach z sałaty, zawiń jak wrapa. Całość możesz podawać z sosem srirarcha do maczania.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.