Wrapy z grillowanym kurczakiem, pieczonym bakłażanem i rzodkiewką

przepis na wrapy

Fot. mat. prasowe/ROLESKI

Tortille idealnie nadają się jako lunch do pracy lub jako poczęstunek na wieczór ze znajomymi. Wystarczy około 40 minut, aby pyszna i pożywna przekąska była gotowa.

 

Składniki (na 4 wrapy):

4 duże tortille pełnoziarniste

300 g filetu z piersi kurczaka

sól, pieprz

1 ząbek czosnku

po 1/2 łyżeczki: kurkumy, kuminu, kolendry, cynamonu, imbiru,

4 łyżki oliwy z oliwek

2 łyżki soku z limonki

1 duży bakłażan

oliwa z oliwek

1 opakowanie jarmużu

natka pietruszki

pęczek świeżej mięty

1 mała cebula

4 łyżki oliwy

łyżki soku z cytryny

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki płatków chili

kilka rzodkiewek

kilka pomidorków cherry

Sos Sezamowy Roleski

Przygotowanie:

  1. Piersi kurczaka czyścimy z błon i kroimy w grube plastry. Wyciskamy czosnek przez praskę. W miseczce mieszamy przyprawy z oliwą i sokiem z limonki. Kurczaka dokładnie nacieramy czosnkiem oraz mieszanką przypraw. Rozgrzewamy patelnię grillową i grillujemy kurczaka do momentu, aż będzie złocisto-brązowy z obu stron, następnie ściągamy z patelni i odkładamy.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 215 stopni. Myjemy bakłażana i kroimy w centymetrowe plastry. Smarujemy oliwą z oliwek z dwóch stron i solimy. Przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 25-30 minut, obracając po 20 minutach.
  3. Jarmuż, natkę, miętę i cebulę siekamy. Rzodkiewki kroimy w cienkie plastry, pomidorki koktajlowe na połówki. Wszystko wrzucamy do dużej miski, dodajemy oliwę, sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i chili.
  4. Na dużej, rozgrzanej patelni podgrzewamy placki do wrapów, po kilkanaście sekund z każdej strony.
  5. Ciepłe tortillę smarujemy Sosem Sezamowym Roleski, na środku układamy kurczaka, sałatkę oraz kilka plastrów upieczonego bakłażana. Polewamy dodatkowo odrobiną Sosu Sezamowego. Wrapy dekorujemy natką i plastrami rzodkiewki.

1 Comment

  • Basia napisał(a):

    Super przepis! Aż zgłodniałam po przeczytaniu! A jaką oliwę używasz? Bo ja akurat tylko włoską stosuję u siebie w kuchni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.