Wpływ gumy do żucia na zdrowie

Wpływ gumy do żucia na zdrowie

Fot: Photogenica

Często żujesz gumę? Okazuje się, że może ona mieć negatywny wpływ na przyswajanie cynku oraz żelaza.

Producenci i wielbiciele gumy do żucia wyliczają jej liczne zalety. Żucie gumy stymuluje produkcję śliny, pomaga pozbyć się resztek jedzenia i niweluje szkodliwe kwasy. Zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy (dane American Dental Association), pomaga zwalczać nałóg nikotynowy, uspokaja, łagodzi stany nerwowe i wzmacnia koncentrację. Najnowsze badania mogą jednak położyć się cieniem na tej dobrej reputacji. Wszystko za sprawą nanocząsteczek tlenku tytanu, dodawanych w celu poprawienia smaku. Znajdziesz go również w niektórych gumach.

Naukowcy uniwersytetu z Binghamton, w Stanach Zjednoczonych, zbadali, jaki wpływ  mogą mieć one na organizm przy długotrwałym i częstym żuciu gumy. Odkryli, że nanocząsteczki tlenku tytanu mogą poważnie uszkodzić zdolność organizmu w przyswajaniu żelaza i cynku. To ważna informacja dla kobiet, które podczas miesiączki tracą duże ilości żelaza. Naukowcy podkreślają jednak, że badania są we wczesnym stadium, a do osiągnięcia ostatecznych wyników potrzebne są testy na ludziach. Na wszelki wypadek radzą jednak ograniczyć żucie gumy.

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.