Włoskie cannelloni

Włoskie cannelloni

Fot: Photogenica

Włoskie cannelloni z mięsem to klasyczny przykład comfort food. Tu nie liczysz kalorii, ważny jest smak i wrażenia, jakie dostarcza jedzenie.

Składniki (na 6 porcji):

– ½ szklanki oliwy z oliwek
– ¾ kg mielonej wołowiny
– 1 drobno posiekana cebula
– ¼ łyżeczki suszonej szałwii
– ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
– sól do smaku
– ½ szklanki białego wina
– 4 łyżki masła
– 4 łyżki mąki uniwersalnej
– 2 szklanki mleka
– 2 lekko ubite żółtka z jajek
– 320 gramów startego sera mozzarella

Na sos:

– 2 łyżki masła
– 1 drobno posiekana cebula
– ½ szklanki białego wina
– 2 puszki pomidorów w zalewie
– sól i czarny pieprz do smaku
– 12 sztuk makaronu cannelloni

Jak zrobić mięsne cannelloni

W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj wołowinę, cebulę, szałwię i rozmaryn, podsmaż od czasu do czasu mieszając, aż mięso zmieni kolor na lekko brązowy. Odsącz tłuszcz, dodaj łyżeczkę soli i ½ szklanki białego wina. Smaż dalej, aż wino wyparuje. Zdejmij z ognia i odstaw. W osobnym garnku rozpuść na średnim ogniu 4 łyżki masła. Dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj mleko, lekko zwiększ ogień, poczekaj aż mleko zacznie lekko wrzeć i mikstura się zagęści. Zdejmij garnek z ognia i przelej miksturę do ubitych żółtek z jajka, cały czas mieszając. Powstały sos wlej do przygotowanego wcześniej mięsa. Dodaj ser mozzarella, dokładnie wymieszaj. Postaw średniej wielkości garnek na średnim ogniu, rozpuść 2 łyżki masła. Dodaj cebulę, podsmaż ją aż będzie miękka i przezroczysta. Dodaj ½ szklanki białego wina, wymieszaj. Poczekaj 2-3 minuty, aż wino lekko odparuje. Dodaj pomidory i łyżeczkę soli – ponownie wymieszaj i trzymaj na ogniu przez kolejne 15 minut. Napełnij wodą duży garnek, postaw na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie wrzeć, włóż makaron cannelloni. Gotuj go przez ok. 8 minut do stanu al dente, wyjmij cedzakiem i natychmiast przełóż do miski wypełnionej zimną wodą, co zatrzyma proces gotowania. Ułóż cannelloni na desce kuchennej. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Nasmaruj tłuszczem średniej wielkości formę do pieczenia. Weź rurki cannelloni i napełnij je mięsem, ułóż obok siebie na dnie formy do pieczenia. Polej je przygotowanym sosem. Piecz 15 minut w nagrzanym piekarniku.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.