Wiosenne menu – sałatki!

Wiosenne menu

Fot: mat. pras.

W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienić swój jadłospis sprawdź nasze propozycje na wiosenne sałatki.

Sałatka z granatem i serem pleśniowym

Składniki:

1 opakowanie rukoli
300 g pomidorków koktajlowych
200 g ulubionego sera pleśniowego
1 granat
1 gruszka
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Rukolę umyj i pozostaw do wyschnięcia. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ser pleśniowy i pokrój w kostkę a gruszkę w małe plasterki. Całość przełóż na talerz i posyp ziarnami granatu. Oliwę, ocet i miód wymieszaj ze sobą. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę. Podawaj z lekkim białym winem Marani Tvishi.

Sałatka z krewetkami

Składniki:

250 g małych krewetek
4 awokado
1 seler naciowy
2 ząbki czosnku
2,5 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
3 łyżeczki soku z cytryny
3 łyżeczki koperku
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Miąższ z awokado pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Posiekaj koperek, seler naciowy oraz czosnek. Przełóż przygotowane składniki do jednej miski i wymieszaj z ugotowanymi krewetkami. Dodaj majonez (lub jogurt) oraz pieprz i sól do smaku. Podawaj w łupinach awokado.

Sałatka grecka

Składniki:

1 opakowanie sera feta
2 średnie pomidory
1 zielona papryka
1 świeży ogórek
1 cebula
1 czarne oliwki
½ łyżeczki oregano
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Obierz ogórka a następnie pokrój w kostkę wraz z papryką, pomidorami i serem fetą. Cebulę pokrój w półksiężyce. Składniki przełóż do miski. Dodaj oliwki, posyp oregano, polej oliwą a następnie wymieszaj. Gotowe!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.