Wiosenna bomba witaminowa

fot. mat.pras. Orchidea Creative Group

Łatwo przyrządzić coś smacznego i zdrowego. Oto wiosenna bomba witaminowa – sałatka z wielu warzyw.

Jarmuż to smaczne, zielone warzywo, które posłuży nam nie tylko jako dekoracja potraw, ale przede wszystkim dostarczy nam białko, witaminy C i K, potas, żelazo i przeciwutleniacze. Poza tym znajdziemy w nim błonnik, który pomoże zachować zgrabną sylwetkę. – Jarmuż to niezwykle cenne warzywo, smaczne i bogate w składniki odżywcze. Jego wartość odkryli także Polacy, chętnie wykorzystując w swoich kuchniach – przyznaje Katarzyna Głębocka, ekspert marki Eisberg. – Doskonałe połączenie stanowi z sałatą, bogatą w przeciwutleniacze, kwas foliowy, mangan, potas, żelazo, magnez, a także witaminy z grupy B, C i E. Dodatkowo sałata w swych rozmaitych postaciach także pięknie zaprezentuje się na stole – dodaje ekspert. Co ważne, przygotowując wiosenną sałatkę, warto majonez zastąpić dressingiem na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Sałatka będzie pyszna, a już na pewno mniej kaloryczna.

O jakim zielonym warzywie warto jeszcze pamiętać? Z pewnością o szpinaku, który odżywi nas kwasem foliowym, wapniem i żelazem, a także ryboflawiną, tiaminą, czy witaminą A, B6 i K. Wspomoże również proces przemiany materii dzięki wysokiej zawartości błonnika. Ze szpinaku wyczarujemy oryginalny farsz do jajek. Nadzienie w formie musu z awokado i szpinakiem zachwyci gości smakiem, a dekoracja listkami bazylii czy zdrowymi kiełkami stworzy nietuzinkową kompozycję na talerzu. Dodatkowo szpinak możemy wykorzystać jako składnik pasztetu z kaszy jaglanej lub w wersji z łososiem.

Składniki:

  • 1 woreczek mieszanki sałat Bolero mix (burak czerwony, cykoria endywia, sałata fryzyjska) 180 g
  • 1 woreczek Szpinaku młodego marki Eisberg 80 g
  •  12 pomidorków koktajlowych
  • 200 g sera feta
  • 170 g świeżego ananasa
  • 30 g suszonych pomidorów
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g orzechów włoskich

Dressing:

  • 6 łyżeczek oliwy z oliwek
  • 6 łyżeczek octu balsamicznego
  • 1 ząbek czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • szczypta świeżego majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Gotową mieszankę sałat Bolero mix ułożyć w miseczce. Dodać pokrojony w kostkę ser i ananasa, orzechy, uprażone na suchej patelni pestki słonecznika oraz pocięte na ćwiartki pomidorki koktajlowe. Całość połączyć ze szpinakiem i pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami, następnie polać przygotowanym dressingiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.