Wino w odpowiedniej oprawie

Jak podawać wino

fot. pixabay.com

Wino jest popularnym i chętnie serwowanym trunkiem podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Aby smakowało gościom, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach, związanych z jego odpowiednią oprawą. W jakich kieliszkach serwować czerwone, a w jakich białe wino? Tego dowiecie się z naszego artykułu.

Kieliszki do wina – różne rodzaje

Aby wydobyć wspaniały smak oraz głęboki aromat wina, należy podawać je w odpowiednich kieliszkach. Warto mieć w domu przynajmniej dwa komplety – kieliszki do wina czerwonego oraz białego.

  • Kieliszki do wina czerwonego

Kieliszki do czerwonego wina (https://sklep.krosno.com.pl/13-kieliszki-do-wina-czerwonego) mają z zasady większą średnicę, dzięki czemu zapewnią jak największą powierzchnię kontaktu trunku z powietrzem, a tym samym dobrze wydobywają jego złożony aromat. Jednocześnie są głębokie, co pozwala skoncentrować jego walory zapachowe. Doskonale sprawdzą się eleganckie kieliszki z wysokiej klasy, przezroczystego szkła, które pięknie podkreśla kolor wina. Długa, smukła nóżka chroni przed ciepłym dotykiem rąk, a wysoka czarka ułatwia zakręcenie kieliszkiem, żeby odkryć niepowtarzalny bukiet trunku.

  • Kieliszki do wina białego

Kieliszki do wina białego, np. Prosecco (dostępne na stronie https://sklep.krosno.com.pl/12-kieliszki-do-wina-bialego) z zasady są smukłe i mają wysoką nóżkę. Ich czasze zwykle mają elegancki, opływowy kształt przypominający tulipan, najczęściej z subtelnie rozchylającymi się krawędziami. Z kolei delikatnie przymknięta czasza kieliszka pozwala skoncentrować i zatrzymać wyjątkowy aromat trunku. Kieliszki do wina białego są nieco mniejsze niż kieliszki do wina czerwonego, głównie dlatego, że białe wino do uwolnienia swoich walorów smakowych nie potrzebuje tak dużego kontaktu z powietrzem. Klasyczne i ponadczasowe kieliszki z cienkiego, krystalicznego szkła wspaniale eksponują wygląd trunku, umożliwiając jego wzrokową ocenę.

Chcąc zaserwować białe, cięższe wino typu chardonnay, należy sięgnąć po kieliszki o większej pojemności oraz pękatej czarce, która jest niższa niż np. w przypadku burgundów.

Ciekawostka

Dużą popularnością cieszą się obecnie szklanki typu „stemless”, które są pozbawione trzonków i znakomicie nadają się do serwowania wina. Początkowo chętnie wykorzystywano je w tradycyjnych winiarskich regionach Francji i Włoch, zaś z czasem moda na nie dotarła również do Ameryki, a dziś coraz chętniej sięgają po nie również Polacy!

Karafki do wina

Szklane karafki do wina to rewelacyjne rozwiązanie, które pozwala w elegancki sposób podawać ten trunek. Wino przelane do karafki jest lepiej napowietrzone, dzięki czemu można z niego wydobyć wspaniałe aromaty i smaki. Co więcej, zdarza się, że na dnie butelki wytrąca się osad, w związku z czym, alkohol przelany do karafki jest bardziej klarowny i przejrzysty.

Na rynku można znaleźć m.in. eleganckie karafki przeznaczone do procesu dekantacji oraz inne karafki przeznaczone do serwowania różnych rodzajów wina (https://sklep.krosno.com.pl/39-kategorie-karafki-do-wina).

Wiedza o tym, jakie rodzaje kieliszków najlepiej sprawdzą się w przypadku wina czerwonego bądź białego, pozwala serwować ten wyjątkowy trunek zgodnie z zasadami praktykowanymi przez doświadczonych somelierów. Co więcej, dobór odpowiedniego naczynia sprawia, że wino może uzyskać optymalną temperaturę oraz właściwy kontakt z powietrzem.

Artykuł sponsorowany

Przeczytaj także

Dodaj komentarz