Wegetariańskie chilli z kuskusem

wegetariańskie chilli

Fot. „Sawex Spółka z o.o.” Foods Sp. k.

Wegetariańskie chilli z kuskusem izraelskim, awokado i serem pleśniowym to idealna propozycja smacznego i pożywnego obiadu.

Składniki (2 osoby):
• 1 woreczek kuskusu izraelskiego marki Halina (100 g)
• 1 awokado (lekko miękkie)
• 1/2 brokuła (ok. 200 g)
• 2 serki pleśniowe (po 100 g)
• 1/2 szklanki ciecierzycy marki Halina
• 1/2 puszki kukurydzy
• 100 g pomidorów
• 1 średnia papryka
• papryczka ostra (ilość według uznania)
• 1 mała cebula
• 3 cm imbiru świeżego
• 4 ząbki czosnku
• 2 łyżeczki curry
• 1 łyżeczka kurkumy
• 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
• 150 ml mleczka kokosowego
• 1 limonka
• szczypiorek lub kolendra
• 2 łyżki oleju kokosowego (lub według preferencji)
• sól, pieprz

Wykonanie:
1. Przygotuj ciecierzycę według zaleceń producenta – namocz i ugotuj.
2. Imbir, czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Rozgrzej dużą patelnię, dodaj olej oraz pokrojone warzywa i smaż chwilkę do zeszklenia. Dodaj curry oraz kurkumę. Przesmaż przez ok. 1 minutę.
3. Dodaj ugotowaną ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone pomidory i papryki oraz mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykrywką ok. 5 minut. Warzywa będą al dente, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, gotuj dłużej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz limonką.
4. W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Ugotuj też brokuł, najlepiej na parze.
5. Serki pleśniowe zgrilluj na patelni grillowej z obu stron, na średnim ogniu.
6. Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, obierz ze skóry, pokrój i skrop limonką.
7. Ugotowany kuskus podawaj z sosem curry, serem, pokrojonym awokado oraz brokułem. Posyp szczypiorkiem lub kolendrą. Wegetariańskie chilli gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.