Pączki cydrowe mają znacznie mniej tłuszczu niż te tradycyjne. Przygotujesz je już w 40 minut.
Składniki (na 12 pączków):
Suche składniki:
– 2 ¼ szklanki mąki pełnoziarnistej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki soli
– ¼ łyżeczki cynamonu w proszku
– ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Mokre składniki:
– 1 ¼ szklanki cydru jabłkowego
– ¾ szklanki koncentratu jabłkowego
– ¼ szklanki oleju canola
– 1 łyżeczka wanilii
– Kokosowy olej do smażenia w spreju
Do dekoracji:
– 2/3 szklanki cukru klonowego
– 2 łyżeczki cynamonu
Jak przygotować wegańskie pączki cydrowe
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Składniki suche wymieszaj w dużej misce. Składniki mokre połącz w osobnej misce. Dodaj mokre składniki do suchych składników i jeszcze raz wymieszaj. Natłuść formę do pączków olejem kokosowym. Masę na pączki przełóż do plastikowej, zamykanej torebki, w dolnym rogu zrób małe nacięcie, by łatwo było masę wycisnąć. Wypełnij formy na pączki na ¾ głębokości, wstaw do piekarnika. Piecz przez 8-10 minut, aż pączki będą lekko brązowe. Wyjmij blachę, poczekaj kilka minut wyjmij pączki z formy. W małej misce wymieszaj cukier klonowy i cynamon. Każdego pączka pokryj olejem kokosowym w spreju i zanurz w cynamonowym cukrze.