Wegańskie ciasto czekoladowe

Wegańskie ciasto czekoladowe

Fot: pixnio

Wegańskie ciasto czekoladowe to jest bez jajek i tradycyjnego masła. Przygotujesz je z kilku składników.

Składniki:

Na ciasto:

– 2 szklanki orzechów włoskich
– 1 szklanka daktyli bez pestek
– ¼ szklanki kakao w proszku

Na krem:

– 2 szklanki wegańskich chipsów czekoladowych
– 1 ¾ szklanki śmietanki kokosowej
– ½ szklanki masła migdałowego

Jak zrobić wegańskie ciasto czekoladowe

W blenderze zmiksuj orzechy, daktyle i kakao, aż zmienią się w lepkie ciasto. Przełóż je do formy i wyrównaj. Wstaw do zamrażalnika i rozpocznij przygotowanie kremu. Wsyp czekoladowe chipsy do dużej miski. Na szczycie połóż masło migdałowe i polej podgrzaną przez 40 sekund w mikrofali śmietanką kokosową. Poczekaj minutę, wymieszaj, aż masa zmieni się w gęsty krem czekoladowy. Wyjmij z lodówki formę z ciastem, polej kremem i ponownie włóż do zamrażalnika. Po 2-3 godzinach ciasto będzie gotowe. Serwuj je z wegańską bitą śmietaną albo truskawkami!

Przeczytaj także

1 Comment

  • Hania napisał(a):

    Wow! Idealny przepis dla mnie. Jestem małym łakomczuchem, co utrudnia mi schudnięcie. Chciałabym pozbyć się około 10 kilogramów, więc zaczęłam aktywnie żyć. Do tego pilnuję diety, chociaż nie ukrywam, że jest bardzo ciężko… Zrezygnowałam z cukru i przetworzonych produktów, więc to ciasto jest całkiem fajną alternatywą zdrowych słodyczy. Ponadto codziennie stosuję iqgreen, dzięki któremu mój metabolizm działa jak należy i nie muszę martwić się, że dopadnie mnie efekt jojo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.