Wegańskie ciastka czekoladowe

Wegańskie ciastka czekoladowe

Fot: Photogenica

Wielbiciele ciastek chętnie zaliczają je do superfoods. Nie musisz sobie ich odmawiać.

Są chrupiące, słodkie i bardzo zdrowe. To wegańskie ciastka paleo, które przygotujesz nawet w 30 minut. Są doskonałym dodatkiem do porannej kawy. Jedno ciastko ma ok. 130 kalorii, 1.5 grama błonnika oraz 2.5 grama białka.

Składniki (na 15-16 ciastek):

– 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
– ¼ szklanki syropu klonowego lub miodu
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1 ½ szklanki mąki migdałowej
– 1 ½ szklanki mąki z tapioki
– ¼ łyżeczki soli morskiej
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki cukru kokosowego
– 1 szczypta cynamonu
– 1/3 szklanki ciemnej, startej czekolady

W wersji dla dorosłych możesz dodać kilka łyżek czekoladowego likieru.

Jak zrobić wegańskie ciasteczka czekoladowe

Rozgrzej piekarnik to 180 stopni. W średniej wielkości garnku na małym ogniu rozpuść olej kokosowy. Przelej go do małej miski. Dodaj syrop klonowy (lub miód) oraz wanilię. Mąkę migdałową, mąkę z tapioki, cukier kokosowy, cynamon, proszek do pieczenia i sól wymieszaj w osobnej misce, przesiej przez gazę. Mieszankę dodaj do syropu z wanilią i ostrożnie wymieszaj. Dodaj ciemną czekoladę, ponownie wymieszaj. Wstaw do lodówki na min. 20 minut. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na blasze uformuj łyżką ciastka, wstaw do piekarnika. Piecz 12-14 minut, wyjmij, aby ostygły Powinny mieć złotobrązowy kolor. Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku. Możesz je też zamrozić, nawet na 6 miesięcy!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.