Aromatyczna zupa z cieciorki

Zupa z cieciorki

Fot: Youtube

Zupa to doskonały dowód na to, że te chłodne wersje sprawdzają się także zimą. Jest treściwa za sprawą cieciorki i innych warzyw, świeża dzięki świeżym, przepyszna. Wymaga niewiele czasu do przygotowania.

Składniki (na 2-3 porcje):

– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 małe drobno posiekane pory w całości
– 1 posiekana cebulka szalotka
– 2 drobno posiekane ząbki czosnku
–  2 łyżki białego wina
–  2 szklanki ugotowanej cieciorki
–  1 ½ szklanki bulionu warzywnego
–  sól i pieprz do smaku
–  ½ szklanki mleka orzechowego
–  1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
–  szczypta posiekanej pietruszki
–  5 listków świeżej bazylii
–  1 łyżeczka miodu
–  sok z ½ cytryny
–  łyżeczka szampana
–  ½ szklanki wody (jeśli zupa jest za gęsta)
–  odrobina oleju orzechowego do przybrania.
Jak gotujemy zupę z cieciorki: W średniej wielkości garnku rozgrzej oliwę na małym ogniu. Dodaj pory, szalotkę, czosnek i kilka szczypt soli. Smaż przez 3-4 minuty, aż cebulka zacznie robić się przezroczysta. Dodaj wino, dobrze wymieszaj. Gotuj przez kolejną minutę, dając winu okazję do wyparowania. Dodaj cieciorkę i bulion, ponownie zamieszaj. Gotuj przez kolejne 5 minut. Po upływie czasu dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zdejmij z gazu i pozwól ostygnąć. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj mleko orzechowe, sok z cytryny, gałkę, pietruszkę, miód. Ponownie zmiksuj. Jeszcze raz dopraw do smaku. Zupę wstaw do lodówki, najlepiej na minimum 30 minut. Podawaj jako chłodną przekąskę lub lekki samodzielny posiłek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.