Zupa to doskonały dowód na to, że te chłodne wersje sprawdzają się także zimą. Jest treściwa za sprawą cieciorki i innych warzyw, świeża dzięki świeżym, przepyszna. Wymaga niewiele czasu do przygotowania.
Składniki (na 2-3 porcje):
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 małe drobno posiekane pory w całości
– 1 posiekana cebulka szalotka
– 2 drobno posiekane ząbki czosnku
– 2 łyżki białego wina
– 2 szklanki ugotowanej cieciorki
– 1 ½ szklanki bulionu warzywnego
– sól i pieprz do smaku
– ½ szklanki mleka orzechowego
– 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
– szczypta posiekanej pietruszki
– 5 listków świeżej bazylii
– 1 łyżeczka miodu
– sok z ½ cytryny
– łyżeczka szampana
– ½ szklanki wody (jeśli zupa jest za gęsta)
– odrobina oleju orzechowego do przybrania.
Jak gotujemy zupę z cieciorki: W średniej wielkości garnku rozgrzej oliwę na małym ogniu. Dodaj pory, szalotkę, czosnek i kilka szczypt soli. Smaż przez 3-4 minuty, aż cebulka zacznie robić się przezroczysta. Dodaj wino, dobrze wymieszaj. Gotuj przez kolejną minutę, dając winu okazję do wyparowania. Dodaj cieciorkę i bulion, ponownie zamieszaj. Gotuj przez kolejne 5 minut. Po upływie czasu dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zdejmij z gazu i pozwól ostygnąć. Za pomocą blendera ręcznego zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Dodaj mleko orzechowe, sok z cytryny, gałkę, pietruszkę, miód. Ponownie zmiksuj. Jeszcze raz dopraw do smaku. Zupę wstaw do lodówki, najlepiej na minimum 30 minut. Podawaj jako chłodną przekąskę lub lekki samodzielny posiłek.