Truskawki przyczyną żółtaczki

Truskawki przyczyną żółtaczki

Fot: Shutterstock

Stany Zjednoczone walczą z szybko rozprzestrzeniającą się epidemią żółtaczki, wirusowego zapalenia wątroby typu A. Przyczyną są najprawdopodobniej mrożone truskawki.

Od kilku miesięcy liczba zachorowań na wirusowe zapalenie wątroby typu A dramatycznie wzrosła na terenie Stanów Zjednoczonych. Odmiana A to jedna z najczęściej występujących żółtaczek, łatwo się nią zarazić. Wystarczy zjeść zakażone jedzenie, wypić skażoną wodę lub mieć bliższy kontakt z chorą osobą. Żółtaczka typu A może doprowadzić do ostrych stanów zapalnych wątroby, a w konsekwencji powikłań, nawet do śmierci. Nic więc dziwnego, że lekarze z centrum chorób zakaźnych starali się jak najszybciej wytropić przyczynę zwiększonej liczby chorych. Źródło znaleźli w małej kawiarence Tropical Smoothie w stanie Wirginia. Serwowano w niej napoje robione z mrożonych truskawek importowanych z Egiptu.

Choroba zdążyła się rozprzestrzenić na Maryland, Zachodnią Wirginię, Północną Karolinę, Oregon i Wisconsin. Lekarze zarejestrowali już 60 przypadków, oczekują jednak, że sytuacja się pogorszy, bo okres inkubacji może trwać nawet do 50 dni. Jakie są pierwsze objawy? U dzieci praktycznie nie widać oznak choroby, ale dorośli najczęściej manifestują ją żółtą skórą/białkami oczu, gorączką, mdłościami, wymiotami i bólami brzucha. Możesz zmniejszyć ryzyko zachorowania przez częste mycie rąk. Najlepiej jednak się zaszczepić.
Tropical Smoothie twierdzi, że zastąpiło już truskawki owocami ze Stanów Zjednoczonych.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.