Tortille z sosem z kolendry

Tortille z sosem z kolendry

Fot: Shutterstock

To doskonała przekąska na cieplejszy dzień, kiedy szukamy czegoś lżejszego. Tortille przygotujesz już w 10 minut.

Składniki na sałatkę (na 4 porcje): 4 placki tortilla, 2 szklanki wcześniej ugotowanej rwanej łopatki wieprzowej, 4 łyżki dressingu z kolendry, ¼ posiekanej czerwonej cebuli, 2 ćwiartki limonki.

Na sos: ½ szklanki drobno posiekanej kolendry, 1 łyżka majonezu, 1 ząbek czosnku, sok z 1 limonki, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka octu winnego, szczypta soli.

Jak robimy tortille z sosem z kolendry: Wszystkie składniki na sos wkładamy do blendera i dokładnie miksujemy. Na nieprzywierającej patelni podgrzewamy placki tortilla, na średnim ogniu, po 3 minuty z każdej strony. Na każdy ciepły placek nakładamy równomiernie mięso, które polewamy sosem z kolendry. Na samym szczycie układamy czerwoną cebulę. Tortille podajemy z ćwiartkami limonki, by każdy mógł sam skropić danie ich sokiem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.