Tortille z czerwoną fasolą

fot. mat.pras. Happy Frucht

Pełnoziarniste tortille, z bogatym, zbilansowanym pod względem składników nadzieniem, to pomysł na pożywny obiad w 20 minut.

Składniki (4 porcje):

  • puszka czerwonej fasoli Happy Frucht
  • 1 słoiczek kaparów hiszpańskich Beach Flower
  • 1 i 1/2 puszki pomidorów w całości Happy Frucht
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • doniczka świeżej bazylii
  • 1/3–1/2 łyżeczki kuminu (ilość według własnych preferencji)
  • czerwona papryka słodka (3–4 łyżki)
  • 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
  • 1 łyżka oleju Rapso
  • 3 kulki sera mozzarella
  • 400 g sera żółtego, np. goudy
  • sól, pieprz

Pełnoziarniste tortille, wykonanie:

1. Pomidory dokładnie miksujemy. Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem – podsmażamy do czasu zeszklenia. Dodajemy paprykę, kumin, starty lub drobno pokrojony czosnek i podsmażamy całość 2–3 minut (redukujemy sos do odpowiedniej gęstość). Na koniec dodajemy drobno pokrojoną lub poszarpaną świeżą bazylię, całość mieszamy i wyłączamy ogień.

2. Fasolę i kapary odcedzamy.

3. Kulki mozzarelli kroimy w plastry, ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.

4. Podpiekamy pojedynczo tortille na patelni (z obu stron), a po ich zdjęciu wykładamy na brzegu 1/4 składników i zawijamy.

6. Przekładamy gotowe tortille do nagrzanego do 80°C piekarnika i po delikatnym roztopieniu sera możemy je serwować.

7. Sos podajemy w oddzielnych miseczkach lub smarujemy nim tortille przed ułożeniem składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.