Tortille z czerwoną fasolą, kaparami, sosem pomidorowym oraz mozarellą

przepis na tortille z czerwoną fasolą

Fot. VOG Polska Sp. z o.o.

Niekiedy brakuje nam czasu na przygotowywanie skomplikowanych dań obiadowych,więc szukamy rozwiązań, które pozwolą szybko przygotować zdrowy posiłek dla całej rodziny. Pełnoziarniste tortille, z bogatym, zbilansowanym pod względem składników nadzieniem, to pomysł na pożywny obiad w 20 minut.

Składniki (4 porcje):
• puszka czerwonej fasoli Happy Frucht
• 1 słoiczek kaparów hiszpańskich Beach Flower
• 1,5 puszki pomidorów w całości Happy Frucht
• 1 średnia cebula
• 2 ząbki czosnku
• doniczka świeżej bazylii
• 1/3–1/2 łyżeczki kuminu (ilość według własnych preferencji)
• czerwona papryka słodka (3–4 łyżki)
• 1/2 łyżeczki papryki czerwonej
• 1 łyżka oleju Rapso
• 3 kulki sera mozzarella
• 400 g sera żółtego, np. goudy
• sól, pieprz

Wykonanie:

1. Pomidory dokładnie miksujemy. Cebulę drobno kroimy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, następnie podsmażamy do czasu zeszklenia. Dodajemy paprykę, kumin oraz starty lub drobno pokrojony czosnek, następnie podsmażamy całość 2–3 minuty ( w ten sposób redukujemy sos do odpowiedniej gęstość). Na koniec dodajemy drobno pokrojoną lub poszarpaną świeżą bazylię, całość mieszamy i wyłączamy ogień.
2. Fasolę i kapary odcedzamy.
3. Kulki mozzarelli kroimy w plastry, a ser żółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
4. Podpiekamy pojedynczo tortille na patelni (z obu stron), a następnie wykładamy na brzegu 1/4 składników i zawijamy.
6. Przekładamy gotowe tortille do nagrzanego do 80°C piekarnika, kiedy ser się delikatnie roztopi, możemy je serwować.
7. Sos podajemy w oddzielnych miseczkach lub smarujemy nim tortille przed ułożeniem składników.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.