Tempeh – co to jest?

Tempeh – co to jest?

Fot: Shutterstock

Nazywany przez wiele osób następcą tofu, tempeh jest doskonałym zamiennikiem mięsa i nabiału.

Jego ojczyzną jest Indonezja. To tradycyjny składnik indonezyjskiej kuchni, wytwarzany z ziaren soi poddawanych procesowi fermentacji. To idealna żywność dla wegan i wegetarian, ale też dla wszystkich osób dbających o zdrowy tryb życia. Tempeh jest miękkie i ma lekko orzechowy smak. Zawiera wszystkie niezbędne dla zdrowia składniki, w szczególności białko, żelazo i witaminy z grupy B. Jest naturalny i nieprzetworzony przemysłowo, w pełni organiczny. Znajdziesz go w sklepach ze zdrową żywnością. Jest bezglutenowy. Możesz dodawać go do zup, zapiekanek i sosów do makaronów.

Jak powstaje?

Proces tworzenia  rozpoczyna się od namoczenia ziaren soi. Potem soja gotowana jest z dodatkiem substancji zakwaszającej (najczęściej octu), co daje warunki do wzrostu odpowiednich grzybów. Później dodawany jest starter razem z zarodnikami grzybów z rzędu pleśniakowców. Tempeh inkubowane jest w wysokiej temperaturze.

 

2 komentarze

  • Brigitte pisze:

    Jestem pod głębokim wrażeniem wpisu, jest idealny 😉

  • BioVis pisze:

    Tempeh nadaje się doskonale do smażenia, pieczenia, duszenia, gotowania, grillowania i marynowania. Można go jeść na ciepło i zimno w sałatkach, zupach, kanapkach (burgerach, tortillach), pizzy, sushi (nigiri, maki) itp. Nie ogranicza nas również jego smak, doskonale smakuje na ostro, słodko, kwaśno. Można powiedzieć, że to tofu 2.0 🙂 Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej zajrzyj na stronę. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.