fot. mat.pras.

Carbonara – potrawa włoska złożona z makaronu, jaj, wędlin (pancetta lub guanciale), sera (pecorino romano lub parmezanu) i czarnego pieprzu.

Najpopularniejszym makaronem wykorzystywanym do carbonary jest spaghetti. W naszej wersji włoskie wędliny zastąpimy boczkiem.

– 400 g spaghetti

– 4 jaja Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)

– 4 żółtka jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)

– 4 łyżki tartego parmezanu

– 100 g boczku

– 4-5 łyżek oliwy

– ząbek czosnku

– sól, pieprz, pokrojona zielona pietruszka

Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy na rumiano pokrojony drobno boczek. Dodajemy posiekany ząbek czosnku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do konsystencji al dente. Po odcedzeniu dodajemy go do boczku z oliwą. Podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka i żółta roztrzepujemy i dodajemy do makaronu z 2 łyżkami parmezanu. Mieszamy do momentu, kiedy jajka zaczną się ścinać. Carbonara gotowa. Przekładamy na półmisek, posypujemy pozostałym parmezanem i pietruszką.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *