Sierra Nevada. Tej kawy warto spróbować!

Kawa ziarnista Sierra Nevada

Kawa ziarnista Sierra Nevada

Sierra Nevada to kawa z niemieckiej palarni Coffee Circle. Kusi cudownym aromatem orzechów, czekolady i karmelu, przyjemnie delikatnym i doskonale wyważonym. Sierra Nevada de Santa Marta to kraina położona w północnej części Kolumbii. Kolumbijczycy uprawiają tu ziarna kawowca na wysokości 900-1.600 m n.p.m. Zbiory przeprowadza się ręcznie raz do roku. To właśnie tam udał się zespół Coffee Circle: “Na naszym kawowym szlaku wiodącym przez kolumbijskie masywy górskie, mieliśmy okazję posmakować niezliczonych gatunków kawy. W czasie jednej z degustacji trafiliśmy na smak, który zdecydowanie wyróżniał się na tle pozostałych – kawę z Kooperatywy Coocafe. Takiego właśnie aromatu szukaliśmy – zdecydowanie mocniejszego i bardziej wyważonego niż wszystkie pozostałe”.
Kooperatywa Coocafe zesza 38 plantatorów kawy. Wszyscy prowadzą ekologiczne uprawy, wolne od pestycydów i środków chemicznych i stosują jedynie ekologiczne nawozy. Ich uprawy posiadają certyfikat bio (DE-ÖKO-001). Ziarna kawy są zbierane ręcznie i poddawane starannej obróbce, dzięki czemu do klienta trafiają wyłącznie te najlepszej jakości. Sierra Nevada jest palona tradycyjnie, w bębnie, w temperaturze 210°C przez około 15 minut. Usuwa z ziaren agresywne i ciężkie aromaty, które ustępują miejsca nutom owocowym. Dzięki długiemu i łagodnemu paleniu Sierra Nevada jest lekkostrawna i łagodna dla żołądka. Poleca się parzenie w ekspresie przelewowym, driperze lub chemeksie.
Coffee Circle Sierra Nevada – kawa Arabica, ziarnista, dziko rosnąca, zbierana ręcznie, palona tradycyjnie, certyfikowana, 350 g, Ziarnista) 55,35 zł/350 g dostępna w sklepie cafeport.pl 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.