
fot. Caliparea/ Bank zdjęć Photogenica
W styczniu 2019 roku rozpoczęła się ogólnopolska kampania „Wspieramy tarczycę świadomą dietą” organizowana przez Stowarzyszenie Edukacji Medycznej „Asklepios”. Kampania ma na celu edukację w zakresie wpływu świadomej diety na skuteczność leczenia chorób tarczycy i poprawę komfortu życia pacjentów.
Chcemy również zwrócić uwagę na popularne mity dotyczące sposobu odżywiania osób z chorobami tarczycy, przede wszystkim z autoimmunologicznym zapaleniem tego organu (chorobą Hashimoto).
Jak wspomóc pracę tarczycy odpowiednią dietą?
Odpowiednio zbilansowana dieta jest jedną z ważniejszych form wspierania pracy tarczycy. Zmiana sposobu odżywiania może prowadzić do zmniejszenia dawek przyjmowanego hormonu i nawet do remisji choroby tarczycy.
Dieta osób z chorobami tarczycy powinna składać się z pełnoziarnistych produktów zbożowych, pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych n-3, odpowiednich ilości jodu, selenu, żelaza, witaminy D oraz błonnika. Należy ograniczać też spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, produktów mocno przetworzonych i produktów bogatych w konserwanty, sztuczne barwniki i ulepszacze smaku. W przypadku choroby Hashimoto zalecana ilość posiłków to 4-5 w ciągu dnia, przy czym ostatni powinien być spożywany 3-4 godziny przed snem. Ważny jest w nich błonnik i białko, które powinno dostarczać 25% zapotrzebowania na energię.
Osobom z chorobami tarczycy często zaleca się eliminację glutenu i laktozy. Obecnie nie ma jednak wystarczających dowodów naukowych potwierdzających konieczność rutynowego stosowania diet eliminacyjnych u osób z chorobą Hashimoto. Diety eliminacyjne mogą pomóc tym pacjentom, którzy posiadają określone wskazania.
Wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest celiakia (trwała nietolerancja glutenu), a diety bezlaktozowej – nietolerancja laktozy. Te nietolerancje pokarmowe wcale nie występują rzadko. Szacuje się, że aż 50% osób z chorobą Hashimoto może mieć geny celiakii, a nietolerancja laktozy może dotyczyć nawet 37% Polaków.
Warto jednak wiedzieć, że eliminacja określonego składnika pokarmowego z diety może prowadzić do niedoborów pokarmowych. Wprowadzenie takiego sposobu odżywiania najlepiej więc poprzedzić odpowiednimi badaniami i konsultacją z lekarzem. To pozwoli sprawdzić, czy dana dieta faktycznie będzie dla nas konieczna. Jeśli tak, w jej ułożeniu może pomóc dietetyk.
Jak działamy?
W ramach kampanii zaplanowana jest dystrybucja materiałów informacyjnych dla lekarzy i pacjentów w całej Polsce. Publikujemy też artykuły związane z trzema głównymi zagadnieniami: tarczyca i jej choroby, dieta w chorobach tarczycy i diagnostyka chorób tarczycy oraz schorzeń towarzyszących. Wyżej wymienione treści przygotowujemy we współpracy z ekspertami – dietetykiem i endokrynologiem – którzy dbają o ich poziom merytoryczny.
Wszystkie aktualności można śledzić na stronie www.zdrowatarczyca.info.
Organizator kampanii
Organizatorem kampanii „Wspieramy tarczycę świadomą dietą” jest Stowarzyszenie Edukacji Medycznej „Asklepios”. Jego misją jest edukacja z zakresu zdrowia oraz zwiększanie świadomości pacjentów na temat nowoczesnej opieki medycznej, co ma przełożyć się na podniesienie jakości ich życia.