Szybkie i łatwe dania: macaroni and cheese

Szybkie i łatwe dania: macaroni and cheese

Fot: Shutterstock

Macaroni and cheese to jedno z klasycznych dań kuchni amerykańskiej. Chociaż w sklepach można je kupić w wersji instant, tylko domowe ma prawdziwie oryginalny smak.

Chociaż głównym składnikiem dania jest makaron i ser, danie wcale nie musi być ciężkostrawne. Wystarczy jeden z serów (w tradycyjnych wersjach przepisu znajdziesz nawet 3 rodzaje) zastąpić dynią piżmową i użyć niskoprocentowego mleka i odtłuszczonego jogurtu. Dynia sprawi, że macaroni and cheese będzie równie gęste, doda posmaku słodyczy i zdecydowanie zredukuje kalorie. Użyj prawdziwego sera gruyere, nie wymieniaj go na tańsze zamienniki, które są pełne sztucznych dodatków.

Przedstawiamy wam przepis na bardziej zdrową wersję posiłku. Jedna porcja to tylko 285 kalorii.

Składniki:

– 1 opakowanie ugotowanego makaronu penne lub cavatappi
– 1 ½ szklanki ugotowanej i rozgniecionej dyni piżmowej
– 1 szklanka mleka
– 1 łyżka masła
– 3 łyżki jogurtu greckiego
– ½ szklanki startego sera gruyere
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Jak ugotować macaroni and cheese

Rozgrzej piekarnik to 200° Celsjusza. Puree z dyni włóż do dużego garnka i postaw na średnim gazie. Dodaj mleko, masło, jogurt. Wymieszaj do jednolitej masy. Kiedy na powierzchni zobaczysz drobne bąbelki, powoli, cały czas mieszając dodawaj ser. Kiedy ser stopnieje, a sos mocno się zagęści, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj makaron i wymieszaj go z sosem. Przełóż danie do żaroodpornego naczynia. Piecz przez 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.