Szczaw – nowy powerfood

Szczaw – nowy powerfood

Fot: Shutterstock

Powerfood to jedzenie, które dostarcza maksymalnie dużo składników odżywczych. Niekwestionowanym członkiem tej grupy jest szczaw.

Szczaw wyglądem przypomina szpinak. Przewyższa wszystkie inne liściaste warzywa pod względem wartości odżywczych. Jedna szklanka posiekanego szczawiu to zaledwie 30 kalorii, 3 gramy białka, 4 gramy błonnika, 0,5 grama potasu, pokrywa 106 % twojego dziennego zapotrzebowania na witaminę A i C, 17 % na żelazo, 10 % na witaminę B6, 34 % na magnez. A magnez, witamina B6 i żelazo pozytywnie wpływają na ogólne samopoczucie, zmniejszają poziom stresu i niepokoju. Potas pomaga rozluźnić napięte mięśnie.

Oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie, ma także walory smakowe. Jest kwaskowaty. Wiele osób przyrównuje go do cytryny albo do kwaśnego, zielonego jabłka. Szczaw świetnie sprawdzi się jako składnik soku, smoothie lub element sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.