Szarlotka „do góry nogami”

Szarlotka „do góry nogami”

Fot: Pixabay                                                                                                                                                                                                                                           

Szarlotka to gwiazda jesieni. Ta „do góry nogami” pochodzi prosto ze Stanów Zjednoczonych.

Składniki:

– 8 łyżek masła
– 3 średnie lub 2 duże jabłka, obrane, oczyszczone i pokrojone w plastry
– ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
– ½ szklanki cukru brązowego
– 1 opakowanie przyprawy do szarlotki
– 4 jajka
– 1 szklanka mleka

Jak zrobić szarlotkę „do góry nogami”

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Prostokątną formę do pieczenia nasmaruj masłem. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuść 3 łyżki masła. Dodaj jabłka i orzechy, smaż je przez ok. 5 minut, aż jabłka zaczną robić się miękkie. Zdejmij garnek z ognia, dodaj cukier i wymieszaj. Posyp przyprawą do szarlotki. Rozpuść pozostałe masło na średnim ogniu w osobnym garnku, przelej je do dużej miski. Dodaj jajka i mleko, wymieszaj. Miksuj składniki na niskich obrotach przez 30 sekund, potem przez 2 minuty na średnich. Jabłka z orzechami rozłóż równomiernie na dnie przygotowanej wcześniej formy do pieczenia, zalej zmiksowanym ciastem. Szarlotkę włóż do nagrzanego piekarnika. Całość piecz przez ok. 35 minut. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i natychmiast odwróć. Możesz podawać po 10 minutach.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.