
fot. mat.pras.
Strucla z makiem to idealne, świąteczne ciasto bez którego nie można sobie wyobrazić świąt Bożego Narodzenia! Zobacz prosty przepis w bakaliowym klimacie z gotową, bezglutenową masą makową Helio, z którą przygotowania do świąt pójdą gładko 🙂 i na luzie!
SKŁADNIKI:
Ciasto: 10 łyżek mleka, 4 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 2 całe jajka + 1 żółtko, 5 dag drożdży, 1 kostka masła lub margaryny, 0,5 kg mąki pszennej
Masa makowa: puszka masy makowej Helio
Lukier: sok z 1 cytryny, cukier puder (pół szklanki do jednej szklanki w zależności od upodobań)
Dekoracja: orzechy włoskie z upraw ekologicznych Helio Natura, rodzynki z gamy bez konserwantów Helio Natura, skórki pomarańczowe Helio
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlać letnie mleko i dosypać 4 łyżki cukru oraz 1 cukier waniliowy, następnie wbić 2 całe jajka i 1 żółtko, na końcu wkruszyć 5 dag drożdży. Składniki dokładnie wymieszać i odstawić przygotowany zaczyn na 10 minut. W kolejnym kroku, należy dodać do zaczynu 1 masło i 0,5 kg mąki pszennej. Zaczyn dokładnie wygnieść i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok. 1 cm, następnie masą makową Helio należy posmarować ciasto i zwinąć jak roladę. Tak przygotowany makowiec wyłożyć na blachę i posmarować roztrzepanym białkiem, następnie wstawić do rozgrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Ciasto wystudzić i polukrować (cukrem pudrem wymieszanym z sokiem cytrynowym) oraz udekorować bakaliami Helio Natura i skórkami pomarańczowymi Helio.
Po więcej inspirujących przepisów – zapraszamy na kanał Helio – Bakaliowe klimaty na Youtube.com