Sposoby na udane przetwory

Sposoby na udane przetwory

Fot: Pixabay

Przetwory to jeden ze sposobów na zatrzymanie lata na dłużej. Co zrobić, żeby były smaczne i się nie psuły?

– Wybieraj wysokiej jakości warzywa i owoce. Najlepsze będą te z własnego ogródka, ale jeśli go nie masz, kup te od sprawdzonego dostawcy. Przed smażeniem koniecznie je umyj pod zimną wodą.
– Owoce i warzywa smaż w żeliwnych garnkach z przykrywką i grubym dnem. Mieszaj je często, najlepiej drewnianą łyżką. Nie zapominaj o zdejmowaniu szumowiny. Przetwory będą gotowe, kiedy osiągną półpłynną konsystencję.
– Zalewaj owoce i warzywa wodą źródlaną. Ta z kranu może znacznie pogorszyć smak przetworów.
– Słoiki i nakrętki na przetwory umyj starannie płynem do mycia naczyń, wyparz wrzącą wodą przez ok. 15 minut i osusz. Napełniając słoiki zostaw ok. 2 cm przestrzeni pod nakrętką.

Słoiki możesz pasteryzować na dwa sposoby:

• Ustaw słoiki w brytfance wypełnionej wodą, potem wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 140 stopni.
• Ułóż na dnie garnka ściereczkę (koniecznie z naturalnego materiału), ustaw na niej słoiki (pamiętaj żeby się nie stykały) i zalej wodą. Podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 15 minut.
– Słoiki przechowuj w chłodnym miejscu.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.