Spaghetti z klopsami z wolnowaru

Spaghetti z klopsami z wolnowaru

Fot: Shutterstock

Soczyste klopsy, kremowy sos, idealnie przygotowany makaron – spaghetti gotowane godzinami w wolnowarze oszałamia pełnią smaku.

Wolnowar wprowadził w kuchni małą rewolucję. Podczas gdy większość sprzętów kuchennych skraca wszystkie czynności, wolnowar zmusza do gotowania przez wiele godzin (za to w niskiej temperaturze). Danie, które normalnie przygotujesz w 30 minut, w wolnowarze będzie powstawać nawet 10 godzin! Na szczęście w tym czasie nie musisz szczególnie go pilnować i możesz spokojnie zająć się innymi rzeczami. W nagrodę za czekanie masz posiłek o wyjątkowym smaku. Spaghetti z klopsami przygotowane w wolnowarze to idealne rozwiązanie, jeśli szukasz pomysłu na weekendowy obiad dla dużej rodziny. Jest sycące, ma gęstą, kremową konsystencję, a klopsy zachowują soczystość i wyjątkowy smak, którego nie osiągniesz przy smażeniu czy pieczeniu.

Spaghetti z klopsami z wolnowaru

Fot: YouTube/ Slimming World

Składniki (na 6-8 porcji):

– 1 kromka białego chleba
– ¼ szklanki mleka
– ¼ łyżeczki soli
– ¼ szklanki startego parmezanu plus dodatkowe 2 łyżki do podania już na talerz
– ¾ kg mielonej wołowiny
– 1 puszka pomidorów w kawałkach
– 1 szklanka wody
– 1 drobno posiekana cebula
– 3 ząbki czosnku
– 500 gramów spaghetti
– 1 szklanka rozdrobnionego sera mozzarella

Jak przygotować spaghetti w wolnowarze

Weź średniej wielkości miskę. Chleb rozdrobnij i wrzuć do miski, dodaj mleko, sól i parmezan. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i odstaw na kilka minut. Kiedy chleb nasiąknie, dodaj wołowinę. Rękami wymieszaj mięso z chlebem, mlekiem i przyprawami. Kiedy powstanie jednolita masa, zrób z niej klopsy wielkości mniej więcej piłki golfowej. Klopsy przełóż na blachę do pieczenia i zapiecz w piekarniku (w temperaturze 180 stopni) przez 3-4 minuty, aż zaczną robić się lekko brązowe, potem wyjmij i odstaw. W pojemniku blendera zmiksuj wodę, cebulę i obrane ząbki czosnku. Kiedy zmienią się w jednolitą masę, przelej ją do wolnowaru. Dodaj pomidory z puszki, wrzuć przygotowane klopsy. Urządzenie zamknij i nastaw na tryb low. Mięso gotuj przez 8 godzin. Otwórz wolnowar, wrzuć makaron i wymieszaj. Zmień obroty na high, zamknij garnek i gotuj zawartość przez kolejne 20 minut. Wyłącz wolnowar, dodaj ser, przykryj pokrywką i odczekaj 5 minut. Wymieszaj spaghetti z klopsami. Możesz je udekorować bazylią i parmezanem.

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz