Smoothie mango-kokos z migdałami

fot. mat.pras. Kresto

Klasyczne, owocowe koktajle przygotowywane na bazie mleka, można nieco urozmaicić dodając do nich bakalie, a nabiał zastępując mleczkiem kokosowym. Migdały i wiórki w towarzystwie mango to wersja na pożywne smoothie.

Składniki na 2 porcje smoothie:

  • 1 duże lub 2 małe, bardzo dojrzałe owoce mango (około 600 g)
  • 400 ml mleczka kokosowego wraz ze śmietanką
  • 4 łyżki wiórków kokosowych Kresto
  • 3 łyżki migdałów w słupkach Kresto
  • mleko kokosowe (opcjonalnie)

Dodatki

  • maliny, truskawki, borówki (świeże lub mrożone)
  • kiwi, pomarańcze, mandarynki, physalis, figi
  • słupki migdałów
  • wiórki kokosowe
  • maliny, truskawki, borówki (świeże lub mrożone)
  • kiwi, pomarańcze, mandarynki, physalis, słupki mi wiórka kokosowe

Wykonanie:

1. Mango dokładnie myjemy pod bieżącą, gorącą wodą i obieramy ze skórki. Wyjmujemy pestkę i przekładamy do zblendowania. Im dojrzalszy owoc, tym koktajl będzie słodszy.

3. Dokładamy do blendowania wiórki kokosowe oraz migdały.

4. Na koniec przelewamy mleczko kokosowe i dokładamy śmietankę.

5. Całość dokładnie miksujemy. Jeżeli koktajl ma zbyt gęstą konsystencję, możemy dolać odrobinę mleka kokosowego.

6. Przelewamy gotowe smoothie do pucharków lub kielichów, ozdobionych ulubionymi owocami.

7. Najsmaczniejsze jest lekko schłodzone, taki efekt uzyskamy przechowując mango i mleczko kokosowe przez noc w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.