Słodkie ziemniaki z wolnowaru

Słodkie ziemniaki z wolnowaru

Fot: Photogenica

Te ziemniaki możesz podawać na obiad lub jeść na deser. Będą świetnym dodatkiem na nadchodzącą Wigilię!

Przepis na wolno gotowane ziemniaki pochodzi od Brandi Milloy, amerykańskiej prezenterki, producentki, właścicielki bloga o zdrowym stylu życia.

Składniki (na 4 porcje):
– 4 umyte i obrane słodkie ziemniaki
– 6 gałązek świeżego tymianku
– 3 łyżki osolonego masła
– 4 łyżki dowolnego sera niebieskiego
– sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki syropu klonowego
– ¼ szklanki kandyzowanych orzechów pekan

Słodkie ziemniaki z wolnowaru

Ziemniaki pokrój w ok. 1 cm plastry i włóż do wolnowaru. Dodaj 3 gałązki tymianku i masło – przykryj pergaminem do pieczenia. Gotuj w trybie low przez 4 godziny. Po upływie tego czasu otwórz wolnowar i przełóż ziemniaki do miski, posyp pokruszonym serem niebieskim (koniecznie jak będą jeszcze gorące) i pozostałym tymiankiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem, podawaj z syropem klonowym i orzechami pekan.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.