Słodkie ciasteczka bez cukru

Słodkie ciasteczka bez cukru

Fot: flickr

Te słodkie ciasteczka bez cukru to zdrowa, smaczna przekąska dla każdego. I dla tych, co się odchudzają, i dla tych na diecie bezglutenowej. Mogą je jeść również weganie.

Ciasteczka są słodkie, ale pozbawione cukru, syropu klonowego, miodu czy sztucznych słodzików. Ciasteczka swój smak zawdzięczają daktylom i olejowi kokosowemu. Mogą być ciągnące lub chrupiące, zależnie od czasu miksowania składników.

Składniki:

– 10 daktyli medjool
– 1 łyżeczka startej laski wanilii
– ½ szklanki surowych migdałów
– 1 szklanka płatków owsianych
– ¼ łyżeczki soli morskiej
– ½ łyżeczki cynamonu w proszku
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 1/3 szklanki oleju kokosowego
– ½ banana
– 1/3 szklanki rodzynek

Jak przygotować słodkie ciasteczka bez cukru

Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Daktyle bez pestek i wanilię przełóż do blendera. Miksuj, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę. Dodaj migdały, miksuj przez kolejną minutę. Dodaj płatki owsiane, sól, cynamon, proszek do pieczenia i olej – miksuj dokładnie przez kolejne 3-4 minuty. Co jakiś czas możesz przerwać i ściągnąć masę ze ścianek blendera. Dodaj banana – miksuj przez kolejne 10 sekund. Dodaj rodzynki. Rękami lub za pomocą łyżki uformuj 20 ciasteczek. Ułóż je na blasze do pieczenia, spłaszcz lekko łyżką. Piecz przez 8-10 minut, aż brzegi ciasteczek będą lekko brązowe. Ciasteczka przełóż na kratkę do studzenia. Jeśli nie zjesz ich od razu, resztę przechowuj w szczelnym pojemniku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.