Śliwki w boczku

Śliwka w boczku

© ingridhs / Bank zdjęć Photogenica

To przekąska, która od wielu lat nie wychodzi z mody. Śliwki w boczku doskonale sprawdzą się na spontanicznej imprezie, ale też na eleganckim przyjęciu. Przygotujesz je w kilkanaście minut.

Połączenie słodkiej śliwki i słonego boczku doskonale pobudza apetyt. Możesz więc podać śliwki w boczku przed daniem głównym. To również doskonała zakąska do napoi alkoholowych, świetnie się sprawdzi więc na bankietach lub imprezie sylwestrowej. Świetnie smakują na ciepło, ale możesz też podawać je na zimno. Zobacz jak je zrobić.

Składniki:

– 12 wędzonych lub suszonych śliwek bez pestek
– 12 cienkich plastrów wędzonego boczku
– 100 ml koniaku
– garść orzechów włoskich lub migdałów
– 12 wykałaczek
– 2 łyżeczki tymianku
– 2 łyżeczki oregano

Jak zrobić śliwkę w boczku

Koniak wlej do miski. Potem dodaj śliwki, zostaw do namoczenia na całą noc. Zrób nacięcie w każdej śliwce, następnie włóż do środka orzech włoski lub migdał. Plastry boczku posyp równomiernie tymiankiem i oregano, owiń nimi śliwki i zapnij wykałaczką. Śliwki połóż na blasze do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Piecz całość przez 15-20 minut, aż boczek się zrumieni. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, najlepiej smakują na ciepło!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.