Skomponuj sylwestrowe menu już dziś! – Śledzie w sosie śmietanowo – koperkowym

1Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym

Mat. pras.

Przepis poleca Robert Muzyczka Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

– Śmietana 18% „Piątnica” 200g: 1szt.
– filety śledziowe: 6szt.
– majonez: 1 łyżka
– koperek świeży: 1 pęczek
– cukier: 1 płaska łyżeczka
– sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie, aby straciły nadmierną słoność. Następnie odsączyć je z wody i pociąć na równe, niewielkie kawałki. Śmietanę połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek i przyprawy do smaku. Do gotowego sosu śmietanowo – koperkowego dodać wcześniej odsączone śledzie i wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.