Semifreddo truskawkowe z migdałami

przepis na deser semifreddo

fot. mat. prasowe VOG Polska Sp. z o.o.

 

Lodowy deser rodem z Włoch. Semifreddo na bazie owoców i serka mascarpone o półtwardej konsystencji schłodzi i zadowoli podniebienia.

 

Składniki na semifreddo:

2 puszki truskawek w syropie Happy Frucht

500 g serka mascarpone

250 g śmietany 36%

Migdały w słupkach Kresto

Sezonowe owoce maliny, truskawki, borówki (świeże lub mrożone) kiwi, pomarańcze, mandarynki, physalis, słupki mi wiórka kokosowe

Wykonanie:

1. Truskawki z puszek wraz z syropem przelewamy do miski i dokładnie blendujemy.

2. Serek mascarpone oraz kremówkę wrzucamy do miski i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mus truskawkowy i wszystko dokładnie mieszamy.

3. Przygotowany krem przelewamy do foremki posypujemy migdałami i ozdabiamy wybranymi owocami.

4. Foremkę wstawiamy do zamrażarki i schładzamy przez 3–4 godziny. Po tym czasie lodowy deser jest gotowy do spożycia. Jeśli zamrozimy go mocniej, wówczas trzeba wyciągnąć go na ok. 1 godzinę przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.