
fot. mat. prasowe VOG Polska Sp. z o.o.
Lodowy deser rodem z Włoch. Semifreddo na bazie owoców i serka mascarpone o półtwardej konsystencji schłodzi i zadowoli podniebienia.
Składniki na semifreddo:
2 puszki truskawek w syropie Happy Frucht
500 g serka mascarpone
250 g śmietany 36%
Migdały w słupkach Kresto
Sezonowe owoce maliny, truskawki, borówki (świeże lub mrożone) kiwi, pomarańcze, mandarynki, physalis, słupki mi wiórka kokosowe
Wykonanie:
1. Truskawki z puszek wraz z syropem przelewamy do miski i dokładnie blendujemy.
2. Serek mascarpone oraz kremówkę wrzucamy do miski i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mus truskawkowy i wszystko dokładnie mieszamy.
3. Przygotowany krem przelewamy do foremki posypujemy migdałami i ozdabiamy wybranymi owocami.
4. Foremkę wstawiamy do zamrażarki i schładzamy przez 3–4 godziny. Po tym czasie lodowy deser jest gotowy do spożycia. Jeśli zamrozimy go mocniej, wówczas trzeba wyciągnąć go na ok. 1 godzinę przed podaniem.