Sałatka z suszonych owoców

sałatka z owoców suszonych

©lisaaMC/Bank zdjęć Photogenica

To zimowa wersja sałatki owocowej. Możesz ją podać na przystawkę, albo na deser. Ta nietypowa potrawa zachwyci domowników.

W zimie mamy gorszy dostęp do świeżych owoców. Do dyspozycji pozostają te, które przybyły w transporcie z dalekich stron i na naszym stole szybko tracą na świeżości. Dlatego w tym okresie można postawić na owoce suszone. Doskonale sprawdzą się w sałatce owocowej.

Składniki:

  • 600 gramów dowolnej mieszanki suszonych owoców.
  • 3 łyżki płynnego miodu.
  • laska wanilii, rozcięta wzdłuż.
  • 1 łyżka świeżego soku cytrynowego.
  • torebka herbaty Earl Grey.

Sałatka z suszonych owoców. Jak ją zrobić:

Najpierw przełóż suszone owoce do dużego garnka i zalej ok. ¾ litra wody. Dodaj miód i wanilię (bez nasion), potem postaw garnek na średnim ogniu. Poczekaj, aż całość zacznie wrzeć, wtedy wszystko dobrze wymieszaj i zmniejsz ogień do małego. Po około 10 minutach zdejmij garnek z ognia i zanurz we wrzątku torebkę herbaty. Zostaw herbatę do naparzenia, na ok. 10 min, po czym wyjmij ją i wyrzuć. Następnie owoce z płynem przełóż do miski i polej sokiem cytrynowym. Wymieszaj wszystko i odstaw do wystygnięcia, przykryj miskę, żeby owoce nie straciły na wilgotności. Sałatka z suszonych owoców gotowa!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.